Darjeeling Thee Tour 2020 – reis in het kort:
Als je op zoek bent naar kennis en inzicht in de basis van thee, is dit jouw reis. We bezoeken de voormalige hoofdstad van Brits-India Kolkata (Calcutta), de veelzijdige, kleurrijke hoofdstad van West-Bengalen, verblijven enkele dagen bij de kleine boeren in Darjeeling (homestay) en eindigen onze reis met een verblijf op één van de mooiste locaties ter wereld: Glenburn Tea Estate. Wil je alvast een voorproefje?
Kijk onderstaand naar een korte film (1.38 minuut) over Glenburn Tea Estate in Darjeeling.
Informatie over Darjeeling/India en thee in Darjeeling:
India: het land
India, officieel de Republiek India, ligt in Zuid-Azië. Met ruim 1.2 miljard inwoners is het na China het meest bevolkte land ter wereld. Wetenschappers voorspellen echter dat India in 2050 het meest bevolkte land van de wereld zal zijn. India is sinds 1947 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van India is New Delhi. De officiële talen zijn Hindi en Engels.
Thee in India
India is na China de grootste theeproducent van de wereld. Theeplanten groeien in de regio Assam al sinds de oudheid in het wild. Al werd thee toendertijd niet gedronken als drank maar ingezet als geneesmiddel. Rond 1830 besloot de Britse East India Company de strijd met het Chinese monopolie op de thee aan te gaan en startten de Britten verschillende eigen theeplantages in Ceylon en India. In 1870 was meer dan 90% van de verbruikte thee in Groot-Brittannië nog van Chinese herkomst, maar in 1900 was dit gedaald tot 10%, grotendeels vervangen door thee verbouwd in Brits India (50%) en het Britse Ceylon (33%).
De consumptie van zwarte thee in India zelf bleef laag tot het moment dat de promotiecampagne van de Indian Tea Association in het begin van de 20e eeuw mijnen en (textiel)fabrieken aanmoedigde om theepauzes voor hun werknemers in te lassen. Ook ondersteunde de Indian Tea Association veel onafhankelijke chai wallahs gedurende de bouw van het spoorwegsysteem om de arbeiders te voorzien van thee. De tea break is dus al een oud begrip!
Chai Wallahs
Een wallah is iemand die een specifieke taak uitvoert. Een riksja wallah rijdt met de riksja, een dhobi wallah wast kleren en de chai wallah – je raadt het al – maakt chai. Chai wallahs zijn overal in India. Overal. Van drukke stedelijke straathoeken tot verborgen steegjes, op busdepots en perrons of gewoon wandelend tussen de auto’s door. Chai wallahs zijn trots op hun chai. Immers, chai maken is hun werk en broodwinning. Elke dag, de hele dag lang.
Chai
Chai, of Masala Chai (kruidige thee) is een theedrank gemaakt van zwarte thee met een mengsel van aromatische kruiden ( kaneel, kardemom, gember, zwarte peper, kruidnagel), melk en suiker. Elke chai wallah heeft zijn eigen unieke recept.
Darjeeling
Darjeeling ligt in het oosten van India, in het meest noordelijke puntje van de provincie West Bengalen in het voorgebergte van de Himalaya’s. De stad Darjeerling wordt aan alle kanten omringd door theeplantages. De meeste bezoekers komen naar de stad voor het prachtige uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya’s of voor een wandeling door de uitgestrekte theeplantages. De zwarte thee uit Darjeeling wordt gezien als een van de meest populaire theesoorten ter wereld en wordt ook wel de ‘Champagne’ onder de thee genoemd.
Darjeeling thee
Aan het begin van de negentiende eeuw stichtten Engelse kolonisten grote plantages op de hellingen van de Himalaya’s rond Darjeeling in het noorden van India. De sterke bergzon en de lage nachttemperatuur zorgden ervoor dat de theebladeren zeer langzaam groeiden, wat resulteerde in het kenmerkende, milde aroma van deze thee. Darjeeling thee behoort tot de beste en meeste dure soorten ter wereld. Darjeeling groeit op hoogtes verschillend van 600 tot 2000 meter. Het koude vochtige klimaat, de bodem, de regenval en de hellingen zijn allemaal verantwoordelijk voor de unieke “muskadel” smaak en intense geur waar Darjeeling thee zo bekend om is geworden.
Darjeeling thee is een beschermde naam, vastgelegd door de Tea Board of India. De naam Darjeeling mag alleen gebruikt worden voor thee verkregen van zorgvuldig bepaalde theeplantages in de regio van Darjeeling in de provincie West Bengalen in India.
Glenburn Tea Estate
Tijdens ons bezoek aan Darjeeling verblijven we op de Glenburn Tea Estate. Glenburn is een kleine theeplantage gelegen op een heuvel aan de oevers van de rivier Rungeet, hoog in de Himalaya’s. Glenburn is opgericht door een Schots theebedrijf in 1859. Sinds 2001 is Glenburn in handen van de familie Prakash, tevens eigenaar van de Khongea Tea Estate in Assam. De Prakash familie is een echte theefamilie. Zij staan ook bekend als de Chaiwala familie, wat letterlijk theeplanters betekent.
Familie Prakash
De geschiedenis van de familie Prakash is nauw verweven met die van de theeplantages in India. Vroeg negentiende eeuw startten de Britten hun eigen theeplantages. Een van de eerste gebieden geschikt bevonden voor theeplantages was de Doon Valley, gelegen in de uitlopers van de Himalaya’s, toevallig ook het voorouderlijk huis van de familie Prakash! Lala Darshanlal, de patriarch van de familie, begon zijn carrière als een kleine planter onder het Britse management. In de loop der jaren ontwikkelde hij de nodige expertise voor het groeien en verwerken van alle soorten thee. Tegen de tijd dat India onafhankelijk werd in 1947, werd hij verkozen als voorzitter van een bedrijf genaamd East Hope Town.
Hij verwierf theeplantages in verschillende delen van India, zoals Assam, Darjeeling, Dooars, Terai, Himachal, Zuid-India en natuurlijk Dehra Dun. Maar in weerwil van zijn baanbrekende succes had Lala Darshanlal een zeer discrete filosofie: Ik had nooit de wens om de grootste in de business te zijn – alleen de beste. Met zijn expertise in alle aspecten van theecultivatie krijgt de familie al snel een reputatie als producenten van de beste kwaliteit thee. Eind jaren ’60 produceerde de familie meer dan 10 miljoen kilo thee. De familie werd groter en de verschillende plantages werden onderling verdeeld. Sommige van de originele theeplantages zijn verkocht en andere veelbelovende nieuwe werden verworven.
Voor wie en wat de reis inhoudt (en wat niet)
Enkele keren per jaar nodig ik mensen uit om met me mee te reizen. Hoewel ik voor mezelf een programma maak en mijn reisgenoten welkom zijn om mij te volgen, blijft de reis vrijblijvend. Je kunt besluiten om de reis aan te passen door bijvoorbeeld langer te blijven als je dat wenst. Onderweg kunnen we beslissen iets over te slaan of juist gebruik te maken van een bijzondere kans. De ervaring leert dat plannen tijdens mijn reizen onderhevig zijn aan verandering. Flexibiliteit is essentieel. Een vastomlijnd plan van uur tot uur kan ik je daarom ook niet geven. Sommige dagen staan vast omdat ik afspraken heb gemaakt met boeren of instanties of omdat we zijn uitgenodigd voor een bijzondere ontmoeting. Andere dagen kunnen flexibeler zijn. De dagen kunnen lang zijn, want we willen zo veel mogelijk zien. Wees bereid te lopen; een goede conditie is een vereiste voor een avontuurlijke reis. We wisselen theestudie af met culturele uitstapjes.
Het programma
21 maart, Amsterdam – Kolkata
Vlucht Amsterdam – Kolkata
22 maart, Kolkata
Aankomst Kolkata
Ontdek de cultuur van de Chai wallahs in de straten van Kolkata
23 maart, Kolkata
Stadstour Kolkata
24 t/m 26 maart, Darjeeling
Theestudie bij een small farmer in Darjeeling, waar zwarte, groene, witte en oolong thee gemaakt worden, met lessen in landbouw en bewerkingsmethoden, zelf plukken en thee maken met de hand, veel proeven en ontdekken. Verblijf in homestay waar door de familie voor ons wordt gekookt
27 t/m 29 maart, Darjeeling
Glenburn Tea Estate: theestudie op deze grote beroemde plantage waar we de pluksters ontmoeten, theeblaadjes zien binnenkomen van de theevelden, hoe ze gewogen worden en welke stappen nodig zijn in de bewerking van thee. Lessen in landbouw en fabrieksprocessen. We proeven verschillende theeën die Glenburn produceert, waarbij we de verschillen in aroma, smaak en uiterlijk kunnen beoordelen van thee die op verschillende wijze gemaakt is, maar ook op verschillende momenten in het jaar geplukt is. We zien hoe de theestruik groeit en hoe er voor de struik wordt gezorgd
Je kunt Darjeeling niet bezocht hebben zonder Darjeeling stad gezien te hebben. We bezoeken daarom natuurlijk ook deze stad hoog in de Himalayas. Darjeeling is een nog onbedorven hill station op 2.000 meter hoog, doortrokken van Britse koloniale geschiedenis, omgeven door groene heuvels met op de achtergrond de prachtige Mount Kanchenjunga. In de smalle en steile straten hangt een ontspannen sfeer. Het leven speelt zich voornamelijk op straat af. Wandel door de straten van Darjeeling, drink een kopje thee in een theehuis en probeer de traditionele momos voor lunch! Het is ook een goed moment om cadeautjes te kopen of de lokale boekenwinkel in te duiken op zoek naar theeboeken die nergens anders te krijgen zijn. Uiteraard nemen we de romantische Toy Train, de beroemde Darjeeling Himalayan Railway, die tegenwoordig als World Heritage Site te boek staat bij UNESCO. Zigzaggend en puffend gaan we omhoog dwars door lokale dorpjes heen, door de pittoreske Batasia Loop en naar de nabijgelegen bergstadjes Ghoom en Kurseong.
We maken een wandeling naar de Glenburn Campsite en de rivier Rungeet. Samen met de gids/naturalist van Glenburn lopen we door Bora Gaon Village en de Simbong Tea Division van Glenburn Tea Estate, voorbij de Sim Jhora (riviertje en waterval) naar het Simbong bos. We zien prachtige uitzichten over Sikkim, het heuvelstation Kalimpong en de rivier Rungeet, die beneden in de vallei stroomt. We dalen langzaam af van ongeveer 1.000 meter hoogte naar de rivier die op ongeveer 300 meter ligt. De bossen herbergen een grote diversiteit aan vogels, vlinders en andere dieren. Lunch wacht op ons bij de rivier, waar we kunnen uitrusten van de wandeling.
We verblijven op de plantage in het luxe boutique hotel (de voormalige plantersbungalow) met adembenemend uitzicht op de Himalayas.
30 maart Darjeeling – Kolkata – Amsterdam
Terugvlucht naar Amsterdam
31 maart Aankomst Amsterdam
Aankomst Amsterdam
Praktische informatie
Reisperiode: 21 tot en met 31 maart 2020
Beter dan souvenirs: kom thuis met een koffer vol kennis, ervaring en herinneringen
Geïnteresseerd? Laat het me weten! deirdre@origintrips.nl