Schotland Theetrip 2019

by Deirdre Deprettere

Schotland Teatrip – reis in het kort

Schotland

Het land van kastelen, eeuwige mist, lochs en whisky kent maar liefst 28 theeboerinnen. Bijna allemaal vrouwen!

Vergeet even de beelden van groene theestruiken over rollende heuvels zover het oog reikt. Dit zijn startende initiatieven met heel jonge theeplantjes. De blaadjes worden vooral geplukt om te experimenteren. Van een echte oogst is nog nauwelijks sprake en de enkele boerin die wel al kan oogsten, heeft een zeer bescheiden opbrengst. Schotse thee zal altijd op kleine schaal worden geproduceerd en moet dus wel van hoge kwaliteit zijn om iets op te kunnen leveren. En of het kwaliteit is!

Windy Hollow Farm

Windy Hollow Farm is een kleine Schotse theeboerderij in Perthshire waar biologische thee en kruiden/tisanes zoals kamille, Schotse watermunt en brandnetel worden verbouwd. Omdat het hier om heel kleine hoeveelheden gaat, wordt alle thee met de hand gemaakt. De basis voor Monica’s werk is haar liefde voor de natuur en een gezond ecosysteem. Haar boerderij is een rustige, fijne plek in de heuvels vol leven van planten, bloemen, insecten, vogels en boerderijdieren als geiten en natuurlijk de boerderijhond Cookie.

De boerderij genereert haar eigen energie en heeft een eigen waterbron.

Tea Gardens op Scotland

Naast vooral eenlingen die het avontuur aangaan, is er ook samenwerking. Een groep van negen inspirerende vrouwen heeft zich verenigd met het doel een unieke Schotse thee te creëren. Op kleine schaal verbouwen ze theeplanten van zaden afkomstig uit Nepal en Georgië. Gewoon vanuit huis, met de hand gemaakt.

In eerste instantie begonnen de Tea Gardens of Scotland met het idee om meer diversiteit te creëren op een bestaande boerderij. Een paar van de deelnemers wilden graag hun historische ommuurde tuin laten herleven en zagen het mirco-klimaat in deze ommuurde tuinen als perfect geschikt voor thee. De eerste tuin werd gestart in 2007 en de eerste thee van deze tuin werd op de markt gebracht als ‘Kinnettles Gold’ pure Scottish black tea in 2015. De overige acht tuinen hebben nog geen eerste oogst voor verkoop gehad. Hoewel de negen tuinen samenwerken, zijn het echt negen verschillende ideeën met negen verschillende uitkomsten, allemaal single estate tea.

Scottish Tea Factory

Beverly-Claire Wainwright runde jarenlang een theeplantage in Sri Lanka. Na terugkomst in Schotland werd ze coordinator van de Tea Gardens of Scotland en onlangs opende ze de eerste theefabriek van Schotland. Ze heeft een kleine demonstratie-theetuin bij de fabriek en maakt in haar fabriek thee voor tea growers in Schotland. Daarnaast geeft ze workshops in haar fabriek in het maken en proeven van thee.

Pekoe Tea Edinburgh

Begonnen als bescheiden marktstand en online theeshop, is Pekoe Tea uitgegroeid tot een gerespecteerd theebedrijf met een mooie theewinkel in het hart van Edinburgh. Pekoe Tea importeert zelf alle thee van theeboeren en theemakers over de hele wereld. Pekoe Tea is de exclusieve verkoper van Kinnetles Gold, de zwarte thee van Tea Gardens of Scotland.

Voor wie en wat de reis inhoudt (en wat niet)

Enkele keren per jaar nodig ik mensen uit om met me mee te reizen. Hoewel ik voor mezelf een programma maak en mijn reisgenoten welkom zijn om mij te volgen, blijft de reis geheel vrijblijvend. Je kunt besluiten om de reis aan te passen door bijvoorbeeld langer te blijven als je dat wenst. Onderweg kunnen we beslissen iets over te slaan of juist gebruik te maken van een bijzondere kans. De ervaring leert dat plannen tijdens mijn reizen onderhevig zijn aan verandering. Flexibiliteit is essentieel. Een vastomlijnd plan van uur tot uur kan ik je daarom ook niet geven. Sommige dagen staan vast omdat ik afspraken heb gemaakt met boeren of instanties of ben uitgenodigd voor een bijzondere ontmoeting. Andere dagen zullen we in overleg organiseren. Ik bied je een mooie ervaring, maar ben niet verantwoordelijk voor jouw reis. De dagen kunnen lang zijn, want we willen zo veel mogelijk zien. Wees bereid te lopen; een goede conditie is een vereiste voor een avontuurlijke reis. We wisselen theestudie af met culturele uitstapjes.

Dagprogramma

Dag 1 Vlucht naar Edinburgh en

Windy Hollow Farm

Aankomst in Edinburgh, met de auto naar Windy Hollow Farm voor bezoek
Dag 2 Tea Gardens of Scotland (TGS) Bezoek aan één van de tea growers van TGS met tour en tea tasting
Dag 3 Scottish Tea Factory en Tea Gardens of Scotland (TGS) Ochtend: Workshop zelf thee maken en tea tasting in de Scottish Tea Factory

Middag: Bezoek aan één van de tea growers van TGS met ontvangst in een boom-theehut!

Dag 4 Edinburgh

 

Ochtend: Bezoek aan Pekoe Tea Edinburgh

Middag: vrije middag

Dag 5 Terugvlucht

Praktische informatie

Reisperiode: 5 tot en met 9 augustus 2019

Beter dan souvenirs: kom thuis met een koffer vol kennis, ervaring en herinneringen

Geïnteresseerd? Laat het me weten! deirdre@origintrips.nl