Azoren Thee- en eilandtrip 2019

by Deirdre Deprettere

Azoren Thee- en eilandtrip 2019 – reis in het kort

De Azoren – Europa’s best bewaarde geheim

De Azoren zijn een Portugese groep eilandjes in de Atlantische Oceaan, ongeveer op een derde tussen Portugal en New York. Deze eilanden behoren tot Europa’s best bewaarde geheimen en staan vooral bekend om hun rauwe, natuurlijke omgeving en de ongerepte landschappen van meren, watervallen en groene weides vol bloemen. En overal om je heen de blauwe zee. De eilanden zijn een paradijs voor ecotoerisme en zijn pas recent ‘ontdekt’ door het grotere publiek. Eten kun je hier goed. De eilanden zijn beroemd om de vis en schelp- en schaaldieren.

Nadat de Azoren werden ontdekt in de jaren 1400 door Goncalo Velho Cabral werden de eilanden een stop om te rusten voor schepen die terugkwamen met kruiden uit India op weg naar Brazilië en vervolgens op hun weg terug uit Brazilië naar het vaste land van Portugal. De Azoren zijn nu een autonome regio van Portugal.

Sinds 2012 zet de eilandengroep zich vooral in voor duurzaam toerisme.

São Miguel – het groene eiland

Het grootste eiland van de archipel is São Miguel. Het landschap van São Miguel wordt gedomineerd door kratermeren, omgeven door groene valleien met grotten en watervallen. Achter elke bocht schuilen nieuwe adembenemende uitzichten. En de zeewind en de zilte smaak van het eiland zijn overal. Naast de havenstad Ponta Delgada biedt het eiland vooral schitterende meren, oude vulkaankraters, donkere vulkaanzandstranden en hotsprings om in te relaxen. Het is een rustig eiland waar de bewoners heel trots op zijn. Het eiland is ongeveer 750 km2 groot en heeft zo’n 140.000 inwoners.

Touren over het eiland is een feest. Terwijl je rijdt over kleine weggetjes, langs gezellige dorpjes en kerken, uitkijkt over groene weides vol blije koetjes, zie je het ene na het andere mooie plekje of mooie uitzicht. In het voorjaar en de zomer word je verrast door de uitbundige bloemenpracht in vele geuren en kleuren. Waar je ook maar kijkt zie je de bloeiende hortensia’s, azalea’s en Camellia japonica in wit, rood, roze en blauw. Het eiland wordt niet voor niets ‘het groene eiland’ genoemd.

Een van de hoogtepunten is Lagoa das Sete Cidades aan de westkant van het eiland, waar je twee kratermeren vindt. Het ene is azuurblauw, het andere smaragdgroen. Er is een mooi verhaalt dat uitlegt waarom het ene meer blauw is en het andere groen. De legende gaat dat hier ooit een schapenherder en een prinses op elkaar verliefd werden. Het werd ze verboden om elkaar nog te zien vanwege het grote verschil in achtergrond. Toen ze elkaar voor de laatste keer zagen, moesten ze zo erg huilen dat de twee meren werden gevormd. De herder met zijn blauwe ogen vormde het blauwe meer, de prinses met haar groene ogen het groene meer. Mooi toch?

Omdat de eilanden zo afgelegen liggen in het midden van de Atlantische Oceaan is het weer flink onvoorspelbaar. Zorg dus voor regenkleding! 

Gorreana Tea Estate

Gorreana Tea Estate wordt wel de enig overgebleven theeplantage van Europa genoemd. Dat klopt niet helemaal, omdat er tegenwoordig vele initiatieven bestaan in Europa tot het verbouwen van thee. Wat wel klopt is dat deze plantage de enige is die al sinds 1883 commercieel thee verbouwt op grotere schaal. Gorreana is vanaf het moment van oprichting in 1883 onophoudelijk in handen geweest en gerund door dezelfde familie, nu alweer zes generaties.

Naast Gorreana is er nog het kleinere Porto Formoso dat op heel kleine schaal thee produceert. Porto Formoso maakte thee tot 1980, waarna de fabriek werd gesloten om pas weer een jaar of tien geleden te heropenen.

Waarom thee? Het antwoord ligt bij een ander product: sinaasappels. Dankzij de vruchtbare grond en een gematigd klimaat floreert landbouw al heel lang op de eilanden. In de 17e eeuw verbouwden en exporteerden de rijke families van São Miguel sinaasappels. Het eiland stond vol sinaasappelboomgaarden. Toen een virus in de jaren 1860 de bloeiende sinaasappelindustrie verwoestte, ging het Ministerie van Landbouw op zoek naar alternatieven. Thee (Camellia sinensis) was een van de kandidaten. São Miguel is door zijn rijke vulkanische grond en het gematigde klimaat een zeer vruchtbaar en geschikte omgeving voor de theestruiken.

Portugal heeft een theegeschiedenis die helemaal teruggaat naar 1560, toen een Portugese Jezuit genaamd Father Casper de Cruz misschien wel de eerste Europeaan was die leerde en schreef over thee. In de beginjaren 1600 werden de Portugezen ‘makelaars’ tussen de Chinezen en de VOC, dat thee en andere goederen naar Europa bracht. In de vroege jaren 1800 schonk de Chinese keizer theeplantjes aan de Portugese koning Joao VI, die toen in Brazilië verbleef. De plantjes floreerden in de tuinen van Rio de Janeiro. Nadat de sinaasappelplanteziekte toe had geslagen, werden theezaden van Brazilie naar São Miguel overgebracht en geplant langs de noordkust rond Ribeira Grande. Camellia sinensis groeide al op het eiland als sierplant. Maar het nieuwe gewas was nu bedoeld om te verbouwen, verwerken en te exporteren naar Europa. Er werden experts uit China gehaald om alles te leren over theeverbouw en productie en er werden tientallen theetuinen en fabrieken geopend.

Van deze tientallen tuinen en fabrieken in São Miguel zijn er slechts twee overgebleven: Gorreana Tea Estate en Porto Formoso. Gorreana produceert zo’n 33 ton thee per jaar en de thee wordt verscheept naar Portugal maar ook ver daarbuiten, naar onder andere Duitsland, Frankrijk, de VS, Canada, Brazilië en Japan. Zeventig procent van de productie is zwarte thee en de rest is groen. Sara en Madalena Mota, de twee zussen die de plantage van hun vader Hermano Mota hebben overgenomen, experimenteren echter sinds kort ook met witte thee, oolong en post-gefermenteerde thee. De tuin is ongeveer 13 hectare groot en loopt vanaf de zee omhoog tot ongeveer 700 meter hoogte.

In het oudste gedeelte van de tuin kun je nog Camellia sinensis sinensis vinden, maar vanaf 1948 werd Camellia sinensis assamica overgebracht uit India en veelvuldig geplant. Het is bijzonder dat de planten zo goed bestand zijn tegen de zilte zeewind.

Gorreana’s thee wordt volledig biologisch verbouwd.

Voor wie en wat de reis inhoudt (en wat niet)

Enkele keren per jaar nodig ik mensen uit om met me mee te reizen. Hoewel ik voor mezelf een programma maak en mijn reisgenoten welkom zijn om mij te volgen, blijft de reis geheel vrijblijvend. Je kunt besluiten om de reis aan te passen door bijvoorbeeld langer te blijven als je dat wenst. Onderweg kunnen we beslissen iets over te slaan of juist gebruik te maken van een bijzondere kans. De ervaring leert dat plannen tijdens mijn reizen onderhevig zijn aan verandering. Flexibiliteit is essentieel. Een vastomlijnd plan van uur tot uur kan ik je daarom ook niet geven. Sommige dagen staan vast omdat ik afspraken heb gemaakt met boeren of instanties of ben uitgenodigd voor een bijzondere ontmoeting. Andere dagen zullen we in overleg organiseren. Ik bied je een mooie ervaring, maar ben niet verantwoordelijk voor jouw reis. De dagen kunnen lang zijn, want we willen zo veel mogelijk zien. Wees bereid te lopen; een goede conditie is een vereiste voor een avontuurlijke reis. We wisselen theestudie af met culturele uitstapjes.

Dagprogramma

Dag 1 Vlucht naar Sao Miguel (Azoren) Aankomst
Dag 2 Gorreana Tea Estate
Dag 3 Gorreana Tea Estate
Dag 4 Tour eiland Bezoek Sète Cidades Lake

Bezoek Lagoa do Fogo Lake

Dag 5 Tour eiland Bezoek Furnas Lake met hike / wandeling
Dag 6 Vrije dag in Porto Delgada In te vullen naar wens. Je kunt bijvoorbeeld de stad bezoeken of walvissen gaan spotten.
Dag 7 Terugvlucht naar Amsterdam

Praktische informatie

Reisperiode:   25 juni tot en met 1 juli 2019

Beter dan souvenirs: kom thuis met een koffer vol kennis, ervaring en herinneringen

Geïnteresseerd? Laat het me weten! deirdre@origintrips.nl