Zes tellen zen met matcha – in Tokyo

by Deirdre Deprettere

Zes tellen zen met matcha – in Tokyo

Ik ben in Tokio. De stad van felle lichten versus sprookjesachtige landschappen, van hightech treinen versus minimalistische interieurs, van alles uit de automaat versus uitgebreide traditionele theeceremonies. De stad waar een tempel even druk bezocht wordt als een karaokebar. De stad van de contrasten, die toch altijd in balans is.

IMG_9917

Over twee dagen start onze theereis door Japan. Genoeg tijd om samen met reisgenoot Charlotte de allerhipste thee- en koffiezaken van Tokio te bezoeken. Daarvoor moeten we wel urenlang in metro’s zitten en de hitte en de drukte verdragen. De stad geeft energie, maar vraagt die ook. Het is tijd voor pauze.

Opperste concentratie
In het Shinjuku Gyoen National Park omringt de stille groene ruimte ons als een ontspannende massage. Ondertussen gluren we naar verliefde stelletjes. Ze fotograferen elkaar op de oude brug, die de oevers van het met karpers gevulde meer verbindt. We zijn op zoek naar de Raku Tei, een traditioneel theehuis dat matcha met Japanse zoetwaren serveert.

IMG_0095

Het houten theehuis dat verscholen ligt achter meerdere Yulanmagnolia’s in volle bloei lijkt in eerste instantie gesloten. De rijstpapieren schuifdeur is dicht. Maar dan wijst een oudere dame in een prachtige blauwe kimono naar de kaartjesmachine aan de zijkant van het theehuis. Ook hier is de modernisering doorgedrongen.

IMG_0083

Met onze elektronische kaartjes in de hand lopen we op onze tenen naar binnen en nemen we plaats aan een smalle tafel aan de zijkant van een kleine kamer, waar drie andere gasten al genieten van hun matcha. De vrouwelijke gast tegenover me staart in opperste concentratie voor zich uit. Zou ze mediteren? Mijn gedachten dwalen af en ik schuif een beetje heen en weer op ons bankje. Ik kan na zoveel stadsgeweld best wat zen gebruiken en kijk uit naar een ingetogen ritueel.

IMG_0031

De dame in de blauwe kimono schuifelt met kleine vlugge pasjes vanuit het aangrenzende keukentje weer naar binnen. Ze oogt best streng. Vastberaden om me niet te laten afleiden, staar ik naar het piepkleine groene gebakje dat ze voor me neerzet. Ze draagt een keramieken kom met felgroene heerlijk geurende matcha. Die draait ze tweemaal in haar handen en zet de kom vervolgens op tafel. Ze buigt diep en wenst me in het Japans iets toe. Ik voel de vermoeidheid uit mijn lichaam vloeien, sluit even mijn ogen en leg dan mijn handen om de prachtige kom. Ik ben in Japan, in een traditionele theetuin, ik ben zen.

IMG_0027

Wiebelen en giechelen
Dan lopen plots twee van de gasten naar buiten en schreeuwt de dame in de blauwe kimono vanuit de keuken ze met schelle stem een fijne dag toe. Twee andere mensen komen binnen en onze gastvrouw schuifelt weer voor me langs en begint luid te praten over geld. Ik probeer me nog steeds te concentreren op de uitstekende milde matcha en mijn wagashi, het groene gebakje van zoete bonen. Ergens gaat een telefoon en als ik verstoord om me heen kijk, zie ik een van de gasten driftig op haar iPhone tikken. Mijn linkerbeen begint te wiebelen. Het ruisen van de stad stroomt mijn oren binnen en als Charlotte naast me begint te giechelen, is het echt gedaan met de Japanse zen-ervaring. Ik maan haar tot stilte, totdat ik zie waar ze om lacht.

Daar staat mijn Starbucks-tasje mét beker. Ik heb het gedachteloos naast me neer gezet en ben het vervolgens vergeten. Het schaamrood kruipt langs mijn hals naar boven, maar dan proest ook ik het uit. Het spreekwoordelijke contrast dat Japan is, heeft zich over deze ervaring uitgesproken. Zen en Starbucks. Zen en commercie. Het had geen mooiere dag kunnen worden. Op en top Japan!

IMG_0074

Deze tekst is eerder als column verschenen in koffieTcacao magazine

Schrijf je in voor mijn blog


Ontdek leuke theeplekken in Nederland én in het buitenland. Ontvang tips en aanbiedingen en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de theewereld.

*Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderin de mail.


Niet ontvangen in je inbox? Check je spambox!

You may also like