Thee in Schotland: single estate uit de hooglanden

by Deirdre Deprettere
Thee in Schotland

Hoewel Schotten fanatieke theedrinkers zijn, roept Schotland met haar onvoorspelbare klimaat en koude winters geen beelden op van theevelden. Toch vind je er verbazingwekkend veel theetelers en zelfs een professionele theefabriek.

Schotland is het land van kastelen, eeuwige mist, lochs, whisky en… meer dan dertig theeboerinnen. Geen idee waarom het bijna allemaal vrouwen zijn, maar boy, wat zijn ze leuk! Hun theetuinen zijn startende initiatieven met jonge plantjes. De enkeling die kan oogsten, produceert bescheiden hoeveelheden. Schotse thee zal altijd op kleine schaal worden geproduceerd en moet dus wel van hoge kwaliteit zijn om iets op te leveren.

Negen vrouwen verenigden zich in de Tea Gardens of Scotland, met het doel een unieke Schotse thee te creëren. Op kleine schaal verbouwen ze theeplanten vanuit huis. Beverly Wainwright, een ambitieuze wervelwind die jarenlang een plantage in Sri Lanka runde, begeleidt de groep. Ik bezoek haar theefabriek in aanbouw, waar theeboerinnen straks hun theeblaadjes kunnen brengen om bewerkt te worden. De gemeente begreep het concept niet echt en had een grote industriële fabriek voor ogen. “Ik moest vergunningen aanvragen om de weg te verbreden voor alle vrachtwagens die langs zouden komen”, schatert ze. Ik kijk naar de kleine houten constructie op het bescheiden terrein en ze roept verbijsterd uit: “Vrachtwagens!” 

Terwijl ik geniet van de een na de andere thee gemaakt in Schotland, vertelt Beverly me het verhaal achter haar project. “Theeteelt in Schotland is niet makkelijk. De omstandigheden zijn niet ideaal voor thee.” Beverly praat snel, geconcentreerd. “En hoewel er veel telers zijn, hebben de meeste van hen maar een beperkte hoeveelheid theeplanten. Het is een cottage industry. Je zult dus geen tonnen thee uit Schotland zien komen.” Ze schuift haar bril terug op haar hoofd en kijkt me indringend aan. “Wat we dus moeten doen, is unieke theesoorten van hoge kwaliteit maken die het smaakprofiel van de Schotse heuvels, bodem en klimaat naar voren halen.”

         thee in schotlandthee in schotland

Eén van deze theeën komt uit de ommuurde theetuin van groepslid Susie Walker-Munro. Haar Kinnettles Tea Garden ligt in de heuvels van Angus en maakt deel uit van een familieboerderij. “Ons thee-avontuur begon in 2007 omdat we op zoek waren naar een gewas om te diversifiëren voor de boerderij”, vertelt Susie. “We hebben een grote ommuurde tuin op ons land die we niet voor tarwe of gerst kunnen gebruiken, omdat er geen landbouwmachines in kunnen. We probeerden van alles zoals varkens en kruiden, maar we vonden gewoon niet de juiste oplossing, totdat we op het idee kwamen van thee.” De muren houden de kou tegen en het microklimaat tussen de muren is ideaal voor thee. Veel van de ommuurde tuinen worden niet meer gebruikt en zijn verwaarloosd. “Via de thee laten we ze herleven.” 

Na acht jaar experimenteren kwam in 2015 Susie’s eerste thee op de markt. “Onze eerste thee kwam van stekjes die we aanvankelijk buiten hadden geplant, maar Schotland wordt in de wintermaanden behoorlijk koud. De stekken waren daar niet sterk genoeg voor. Daarom hebben we in 2010 alles verplaatst naar polytunnels, waar ze beschermd werden en het veel beter deden.” Sinds 2015 produceert Susie beperkte hoeveelheden van haar signature tea uit de polytunnels. Het is de Kinnettles Gold, de allereerste 100% puur Schotse thee. Hoe bijzonder is dat?!

Bezoeken

Waar
Kinnettles Tea Garden ligt in de heuvels van Angus met een schilderachtig uitzicht op het omliggende landschap en maakt deel uit van een familieboerderij. Vanuit Edinburgh is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Angus. 

Wanneer
april tot september

Tour
Tijdens een theetour over de theetuin zie je de verschillende manieren waarop thee wordt verbouwd, hoe thee wordt geplukt en gerold, en leer je over het Tea Gardens of Scotland-project. Natuurlijk staat thee proeven ook op het programma! Rondleidingen kun je reserveren via de website.

teagardensofscotland.co.uk

Theeroutes

 

 

Benieuwd naar meer informatie over Schotse thee of over andere bijzondere theeregio’s? Koop mijn boek Theeroutes.

You may also like