Zomertip: bezoek de Nederlandse theeplantage Het Zuyderblad

by Deirdre Deprettere
Nederlandse theeplantage Het Zuyderblad

Het waren Chinezen die voor het eerst op het idee kwamen van theebladeren een drankje te maken. Het waren Hollanders die, vanuit hun buitenpost Java, als eerste begonnen met de import van thee naar Europa. Vierhonderd jaar later, in een klein dorp in Brabant, komt een jonge boerendochter met een wel heel bijzonder plan voor de boerderij van haar ouders: Linda Rampen wil de eerste Nederlandse theeplantage oprichten.

Op een ongewoon warme zomerdag in augustus loop ik het erf van boerderij en theeplantage Het Zuyderblad op. Linda loopt me al tegemoet, de zwart-witte boerenfox Rakker in haar kielzog. Op deze grond, oorspronkelijk van Linda’s opa, startten Linda’s ouders Frans en Mia samen een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf met onder andere varkens, koeien, asperges en aardappelen. “Ik bemoeide me niet met de boerderij, ik was jong, wilde naar de grote stad en werd illustrator. Tot tien jaar geleden opeens die grote vraag kwam van onze boekhouder.” Wat Linda met de boerderij wilde doen. “Uiteindelijk besloot ik dat ik deze familiegeschiedenis wilde behouden, maar dan moest het geen traditionele boerderij zijn.”

Affiniteit met thee had ze wel, maar kennis? Nee. “Ik wist niet eens of thee überhaupt kan groeien in Nederland, maar ik had de ruimte, de grond, de schuren.” Niemand was haar hier in Nederland nog voorgegaan. “Maar het voldeed aan mijn voorwaarden. Het is landbouwkundig, het vereist vakmanschap én biedt naast theeproductie een mooie tweede pijler: theetoerisme.” De leergierige Linda las ieder boek dat ze kon vinden, bezocht verschillende theetuinen in Europa en in Azië, zocht advies bij theeprofessionals, volgde een opleiding bij ITC Academy en verzamelde zo de kennis die ze nodig had. Ze haalde de eerste planten naar Nederland en zette ze in de aarde. In de jaren daarna volgden meerdere planten, allemaal van de variëteit Camellia sinensis.

         Het ZuyderbladHet Zuyderblad

Van de vijftien hectare grote boerderij zijn de meeste koeien en alle varkens inmiddels verdwenen en een deel van de grond is verpacht. Naast de asperges en aardbeien staan er inmiddels drieduizend theeplanten in de grond, verdeeld over drie theetuinen. Linda’s grootste theetuin ligt als een prachtig plaatje te schitteren in de zon. Hoewel ik begin te wennen aan het idee dat thee ook hier in Europa wordt verbouwd en gemaakt, kan ik niet anders dan onder de indruk zijn als ik de rijen stevige, gezonde struiken zie. Om de theetuinen heen heeft Linda een haag aangelegd. Het is een natuurlijke, brede rij inheemse bomen en struiken, die voor een welkome biodiversiteit zorgen en allerlei vogeltjes aantrekt. 

Vorig jaar had Linda vijf kilo eindproduct om te verkopen, dit jaar schat ze uit te komen op vijftien kilo. “Ik pluk nog maar 2000 van mijn 3000 planten. Als alle planten straks volwassen zijn en goed genoeg om geplukt te worden, dan schat ik op jaarbasis zo’n zeventig kilo te kunnen maken.” De productie is nog klein, maar de kwaliteit is zo hoog, dat Linda’s thee inmiddels wordt geschonken in sterrenzaak de Karpendonkse Hoeve en het hippe restaurant Bij Albrecht. Dat is het resultaat van Linda’s jarenlange toewijding, liefde voor haar blaadjes, ontelbare experimenten minutieus vastgelegd in haar logboek, de investeringen en de noeste arbeid in het veld hebben dit jaar schitterende theeën opgeleverd en beloven een mooie toekomst voor de Nederlandse theeplantage.

Bezoeken

Waar
Het Zuyderblad, Soerendonk, een dorp in de gemeente Cranendonck in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Wanneer
het theeseizoen start in Nederland in april en eindigt in september, maar activiteiten vinden het hele jaar plaats.

Tour

De Nederlandse theeplantage organiseert het hele jaar door theeproeverijen en high teas met rondleiding door de theetuin. Leer over de wereld die schuilgaat achter je kopje thee, proef thee uit verschillende landen maar natuurlijk ook de eigen productie van Het Zuyderblad en zie hoe hier in Nederland thee wordt verbouwd en gemaakt. In het hoogseizoen biedt Linda ook diners en workshops aan. 

hetzuyderblad.nl

Theeroutes

 

 

Benieuwd naar meer informatie over Nederlandse thee of andere bijzondere theeregio’s? Koop mijn boek Theeroutes.

You may also like