De groene heuvels van Darjeeling

by Deirdre Deprettere

Juni – Den Haag

Het is een lentedag met blauwe luchten als de eerste verontrustende berichten uit Darjeeling komen. De voorbereidingen voor onze India Tea Tour in september lopen voorspoedig. Niets doet vermoeden dat de reis in gevaar kan zijn. Tot ik het nieuws ontvang.

Meteen open ik mijn laptop en struin het internet af. De wereldmedia is niet op de hoogte, Buitenlandse Zaken weet van niets. Maar in de Indiase kranten lees ik de verwarrende berichten en ik begin te mailen met zo’n beetje iedereen die ik ken in de groene heuvels van Darjeeling.

De Gorkha, de Nepalees sprekende groep die de meerderheid vormt in Darjeeling, hebben hun strijd voor een onafhankelijke staat in India, Gorkhaland, weer opgepakt. Ze hebben een algehele staking ingesteld. Omdat het gros van de theewerkers op de plantages uit Gorkha bestaat, is de gehele Darjeeling thee-industrie, midden in het hoogseizoen, tot een halt gekomen.

Ik kijk uit het raam en denk na. Rellen in Darjeeling komen vaker voor en duren nooit lang. Ik maak me geen zorgen.

Juli – Den Haag

De berichten worden grimmiger. In het vredige Darjeeling is geweld losgebarsten. Drie mensen zijn inmiddels gedood en velen gewond. Het toerisme en de thee-industrie zijn volledig ingestort. Duizenden zijn gevlucht.

Mijn Indiase partners zijn vol vertrouwen dat het vóór september voorbij zal zijn. Ik niet. Ik doe een voorstel voor een alternatieve route en besluit de groep op de hoogte te brengen. Het internet in Darjeeling is afgesloten en ik communiceer nu met Kolkata. Gek dat bijna niemand hier in Nederland weet wat er gaande is, achter ons kopje Darjeeling-thee.

Augustus – Den Haag

Opnieuw stuur ik een voorstel naar India. Het antwoord volgt snel: “Er wordt druk onderhandeld. Kunnen we alsjeblieft nog even wachten?” Lastig. Alternatieven boeken en betalen, betekent ook Darjeeling opgeven. Ik lig er inmiddels wakker van, maar besluit te wachten.

15 september – Kolkata

Aangekomen in India overleg ik met mijn partners. Darjeeling is te onrustig. Met een bloedend hart hakken we knopen door: we gaan naar Sikkim. Auto’s, chauffeurs, hotel, de theefabriek, het hele programma… Er moet heel veel geregeld worden.

Als de groep arriveert in Kolkata, leg ik onze route naar Sikkim voor. In stilte hopen we op een wonder, dat Darjeeling nog open gaat.

24 september – Sikkim

Darjeeling gaat niet open. Sikkim blijkt prachtig en waanzinnig boeiend.

26 september – Siliguri

De reis loopt ten einde als onze gids hijgend de hotellobby binnen stormt. “Listen!” roept hij. Over zijn eigen woorden vallend, leest hij het bericht voor. Darjeeling is, na 104 dagen, open gegaan. Ik staar hem aan. We vliegen morgen naar Kolkata. Het is voorbij. Onze kans is voorbij.

Oktober – Den Haag

Darjeeling is open, maar is de politieke situatie opgelost? Ik weet het niet, maar voor de thee-industrie is het een ramp. Theestruiken zijn overwoekerd, het gaat wellicht jaren duren voordat de tuinen op orde zijn en wij weer kunnen rekenen op ons geliefde kopje Darjeeling-thee.

 

Schrijf je in voor mijn blog


Ontdek leuke theeplekken in Nederland én in het buitenland. Ontvang tips en aanbiedingen en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de theewereld.

*Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderin de mail.


Niet ontvangen in je inbox? Check je spambox!

You may also like