Thee uit de hooglanden

by Deirdre Deprettere

“That’s it. Ik word ook theeboerin!” Om mijn niet geheel onbaatzuchtige motivatie uit te leggen, voeg ik twee foto’s toe en druk op ‘verzend’. Op de beelden schittert een kasteel in de late middagzon. De uitgestrekte, ommuurde kasteeltuin herbergt een heuse theetuin. De reactie van mijn vader en moeder volgt al snel. “Goed idee!”

Na zo’n beetje de halve wereld afgereisd te zijn op zoek naar theeboeren en hun verhalen, ben ik nieuwsgierig geworden naar de ontwikkelingen dichter bij huis. Het is Schotland geworden. Land van kastelen, eeuwige mist, lochs en whisky. En van 28 theeboerinnen. Waarom het bijna allemaal vrouwen zijn? Geen idee, maar boy, wat zijn ze leuk!

Vergeet even de beelden van groene theestruiken over glooiende heuvels zover het oog reikt. Dit zijn startende initiatieven met heel jonge theeplantjes. Van een echte oogst is nog geen sprake en de enkele boerin die al kan oogsten, heeft een zeer bescheiden opbrengst. Schotse thee zal altijd op kleine schaal worden geproduceerd en moet dus wel van hoge kwaliteit zijn om iets op te leveren. En óf het kwaliteit is! Twee beroemde Schotse vijfsterrenhotels hebben inmiddels een bod gedaan.

Naast vooral eenlingen die het avontuur aangaan, is er ook samenwerking. Een groep van negen vrouwen heeft zich verenigd met het doel een unieke Schotse thee te creëren. Op kleine schaal verbouwen ze theeplanten afkomstig uit Nepal en Georgië. Gewoon vanuit huis. Dat het huis van enkele van de dames een kasteel blijkt te zijn, had ik niet verwacht. Zo lunch ik met een kasteelvrouw, terwijl voorouders me op schilderijen vanaf de muur aanstaren. Een andere theeverbouwer ontvangt me in haar zelfgebouwde boomhut.

Onder de hut, achter de theeplantjes, ligt een goed onderhouden tennisveld. Dit zijn hoogopgeleide, welvarende dames. Maar vergis je niet. Er wordt heel, heel hard gewerkt. Ik zie theeplanten onder een polytunnel, onbeschut onder de blote hemel, bedekt met schapenwol… negen verschillende ideeën met negen verschillende uitkomsten, allemaal single estate tea. De groep wordt gecoördineerd door Beverly, een ambitieuze wervelwind die jarenlang een plantage in Sri Lanka runde en nu haar ervaring inzet om het project tot een succes te brengen. Ik bezoek haar theefabriek in aanbouw, waar theeboerinnen straks, mochten ze dat willen, hun theeblaadjes kunnen brengen om bewerkt te worden. De gemeente begreep het concept niet echt en had een grote industriële fabriek voor ogen. “Ik moest vergunningen aanvragen om de weg te verbreden voor alle vrachtwagens die langs zouden komen,” schatert ze. Ik kijk naar de kleine houten constructie op het bescheiden terrein en ze roept verbijsterd uit: “Vrachtwagens!”

Natuurlijk woont niet iedereen in dit romantische land in een kasteel. Natuurlijk word ik geen theeboerin. Maar dat thee en de mensen erachter me altijd blijven verrassen is zeker. En dat de tijd dat mooie thee alleen van ver weg kwam voorbij is, misschien ook.

 

Schrijf je in voor mijn blog


Ontdek leuke theeplekken in Nederland én in het buitenland. Ontvang tips en aanbiedingen en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de theewereld.

*Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderin de mail.


Niet ontvangen in je inbox? Check je spambox!

You may also like