Fotodagboek Georgië – Een prachtig geheim op de grens van Europa en Azië

by Deirdre Deprettere

Wie het geluk heeft om het nog vrij onbekende Georgië te verkennen, ontdekt een prachtige verrassing op de grens van Europa en Azië. Want Georgië ligt ingeklemd tussen de Zwarte Zee en de Kaukasus, een gebied dat twee continenten met elkaar verbindt: Europa en Azië. Een gebied dat je overweldigt met dramatische landschappen, afgelegen kloosters en kerkjes, traditionele dorpen en de bruisende, hippe hoofdstad Tbilisi.

Al sinds mensenheugenis komen allerlei culturen hier samen. In de jaren ’90 werd Georgië onafhankelijk van de Sovjet-Unie, wat voor de Georgische bevolking een traumatische gebeurtenis was. Het nieuwe land Georgië kwam terecht in een complete chaos van burgeroorlogen en corruptie en de economie stortte volledig in.  Er is jaren hard gewerkt aan stabiliteit en veiligheid en er is een jongere generatie opgestaan die zich sterk maakt voor verbetering. Georgië is een land waar veel verandering plaatsvindt.

In de zomer van 2017 reisde ik, met collega Richard, vanuit Iran naar de theeplantages aan de Zwarte Zee van Turkije. We besloten spontaan naar de grens met Georgië te rijden aan de oostkant van Turkije en een kijkje te nemen bij de Georgische theeplantages. Tot onze teleurstelling vonden we er geen werkende theeplantages. Alles bleek verlaten.

Slechts weken later, inmiddels weer thuis, ontdekte ik de Renegade Tea Farmers. Hun verhaal sprak me zo enorm aan dat ik afgelopen zomer besloot om terug te gaan.

Samen met vriendin Charlotte maakte ik een bijzondere reis door dit land met zijn oeroude cultuur.  Ik verbleef een kleine week bij de Renegade Tea Farmers en in een gehuurde auto vol deuken reisde ik van daaruit door het land – via oude traditionele dorpjes en indrukwekkende natuur – naar de hoofdstad Tbilisi.

Ik begon mijn reis bij de Renegade Tea Estate Farmers van Renegade Tea Estate om hun unieke verhaal te horen.

Dertig jaar geleden was Georgie één van de grootste theeproducenten ter wereld. In de vroege jaren ’90 strortte de hele industrie in één keer helemaal in. In nog geen vijf jaar tijd. Tienduizenden hectaren plantages werden verlaten, kolossale theefabrieken werden gesloten en hele dorpen en regios waren van de ene op de andere dag werkloos.

Het verhaal van de Renegades is het verhaal van vijf mensen uit Estland en Litouwen die alles lieten vallen om een riskante droom in Georgië na te jagen. Toen ze de verlaten theestruiken, verspreid over de heuvels van West-Georgië, ontdekten, besloten ze Georgische thee terug te brengen op de wereldkaart. Nog maar net begonnen, hebben ze inmiddels drie theeplantages: Renegade Estate, Mandikori Estate en Rioni Estate.

Tijdens mijn week bij de Renegades volgde ik hun dagelijkse werkzaamheden, werkte met ze mee en noteerde hun verhalen. Ik was getuige van de experimentele fase waarin ze zich bevinden: alles leren over de Georgische theeplanten, het maken van thee en het beoordelen van de resultaten. De Renegades – Hannes, Thomas, Kristiina, Miina en Priit – zijn dit boeiende avontuur aangegaan met als doel de thee-industrie van Georgië te laten herleven en ik twijfel er niet aan dat het ze gaat lukken. De energie die ik er voelde, het harde werk op de theeplantage, de lange uren in de fabriek en het plezier dat dit clubje gepassioneerde jonge mensen heeft onderweg naar hun doel is echt inspirerend.

Lees en bekijk hieronder mijn fotodagboek van dit mooie, hartelijke land en van deze dappere jonge mensen met een missie. Ik hoop dat het je inspireert om eens thee te proeven uit Georgië of wie weet zelfs – alleen of met mij – dit indrukwekkende land te bezoeken.

De Renegade Tea Farmers

Zodra we arriveren, vragen de Renegades: “Zin om te helpen plukken?” Oh boy, wat een feest! Tijdens deze dag meewerken in het veld begrijp ik de uitdaging pas goed. Varens en onkruid hebben op sommige delen van de plantages vrij spel. De plantages worden regelmatig onder handen genomen, waardoor de dappere theeplanten die jaren overwoekerd waren eindelijk weer zichtbaar zijn. Maar onkruid groeit snel en niet veel later begint het hele proces van wieden en schoonmaken opnieuw.

Voordat we kunnen beginnen met plukken, moeten we eerst een heel stel koeien van de plantage verjagen! Koeien lopen vrij rond in Georgië. Helaas vinden ze de blaadjes van de jonge theeplanten erg lekker en moeten er hekken worden gebouwd om ze buiten te houden. Hekken die deels zijn gesponsord door een grote club theeliefhebbers uit Nederland.

Ook drie varkentjes van de buren komen nieuwsgierig kijken. Kristiina rolt met haar ogen: “It’s like a zoo here!”

In een hoek van de plantage, waar het bos begint en je de berg oploopt, staan de theestruiken die door mensen wereldwijd gesponsord zijn via de crowdfunding campagne die de Renegades deden. Nederland is sterk vertegenwoordigd. Ook ik heb meegedaan en zelfs een stukje theetuin gekocht. Het is dan ook superleuk om een veld vol naambordjes te zien van de mensen die de Renegades hebben gesteund.

Thee (met de hand) maken is hard werken, maar echt tof om samen te doen. We brengen uren door in de fabriek, maken thee en experimenteren, al pratend over thee en het leven.

De fabriek was bijna klaar toen ik er was. Het kantoor aan de zijkant van de fabriek miste alleen nog ramen, maar kijk toch eens naar het uitzicht!

En de belangrijkste taken in de theefabriek? Vegen en schoonmaken! 🙂

We verkennen de ruïnes van een theefabriek uit de Sovjetjaren. Dit was voorheen de grootste theefabriek in Georgië. Hij draaide 24/7 tijdens het seizoen en tonnen en tonnen thee werden iedere dag weer geproduceerd. Deze fabriek produceerde in die tijd in z’n eentje evenveel thee als heel Georgië nu produceert.

De zestig jarige Gia neemt ons mee naar deze plek, nu slechts nog een donkere ruïne. Hij was hier jaren verantwoordelijk voor de theeproductie. Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel, stortte de volledige thee-industrie in en sindsdien liggen bijna alle plantages er verlaten bij.

Ik ontdekte de Renegades in de beginfase van hun project en heb er nu een paar fantastische vrienden bij. Ik was diep onder de indruk toen ik zag wat ze doen. Hun eerste resultaten – hun eerste thee –  zijn erg goed. Als de thee die ik geproefd heb een voorbode is van wat nog moet komen, dan hebben we heel wat om naar uit te kijken. Ik wens Hannes, Thomas, Kristiina, Miina en Priit heel veel succes voor de toekomst!

Onze roadtrip

Kutaisi, het plattelandsstadje in de buurt van de Renegade Tea Estate, is een slaperig stadje. Als je door de straatjes wandelt, kom je echter verrassend mooie street art tegen.

Het charmante kleine plaatsje Mtskheta met slechts 7000 inwoners komen we tegen tijdens onze roadtrip. Het ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van Tbilisi. Het is één van de oudste stadjes van Georgië. Mtskheta wordt beschouwd als een heilige plaats en wordt ook wel ‘Het tweede Jerusalem’ genoemd.

Hier vind je geen luxe of hippe hotels of restaurants! Slenter door de straatjes en geniet van de kerken, de kathedraal en de lokale sfeer.

En als je even uit wilt rusten, drink Georgische thee in één van de plaatselijke cafeetjes: er is altijd thee te vinden in Georgië!

Onderweg bezoeken we ook de stad Gori.

De treinwagon op de foto is GEEN pleziertrein. Maar wat dan wel?

Het is Stalin’s privé treinwagon. Je kunt hem bekijken in het ‘Joseph Stalin Museum’ in de stad Gori, een museum gewijd aan het leven van Stalin, die hier – in Gori – werd geboren.

Het museum geeft me al snel de indruk van een tempel voor een heilige. Wat verwarrend is als je de geschiedenis kent. In Rusland en Georgië wordt Stalin in toenemende mate bewonderd als een triomfantelijke oorlogsleider die van de Sovjet-Unie een belangrijke wereldmacht maakte. In de rest van de wereld wordt zijn totalitaire regime veroordeeld en wordt hij verantwoordelijk gehouden voor massale onderdrukking, etnische zuivering en miljoenen doden.

Een tijd terug hing er nog een banner bij de ingang van het museum waarop stond vermeld: “Dit museum is een vervalsing van de geschiedenis”.  In 2007 werd de banner verwijderd.

Het eindpunt: Tbilisi

Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, en het kloppende hart van de Kaukasus, behoort tot de oudste steden ter wereld.

Leuk weetje:
De stad is vernoemd naar een oud Georgisch woord voor ‘warm’ wat verwijst naar de natuurlijke zwavelbronnen die je in Tbilisi vindt.

De charmante stad is spectaculair gelegen in de diepe vallei van de Mtkvari Rivier. Het is een mix tussen oud en nieuw. Typisch Europese kenmerken mengen zich met West Aziatische invloeden – traditionele badhuizen liggen naast chique winkels en straten vol artistieke cafés naast oude Orthodoxe kerken. Zwerven door Tbilisi is verwarrend en verrassend en verdwalen zal je meer dan één keer: de oude stad is een labyrint van kronkelende straatjes.

Het kroonjuweel van Tbilisi is het Narikala Fort, een middeleeuws complex uit de 4e eeuw dat over de stad uitkijkt en vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt, bijvoorbeeld op de hypermoderne Vredesbrug of de oude Sovjetgebouwen versierd met creatieve street art.

Waar en wanneer?

Waar


Georgië grenst aan de landen Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en aan de Zwarte Zee. Het ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië en vormt daarmee een transcontinentale staat (een land dat op twee continenten ligt).

 

 

 

Wanneer


De beste tijden om naar Georgië te reizen zijn de lente en de herfst: mei/juni of september/oktober.

 

Thee uit Georgië proeven?


Wil je thee proeven uit Georgië? Dat kan! Bestel thee bij de Renegade Tea Farmers, zodra de nieuwe oogst binnen is. De eerste oogst is uitverkocht, maar het is al snel weer lente en dan kun je weer verse thee bestellen! www.renegadetea.com

Schrijf je in voor mijn blog


Ontdek leuke theeplekken in Nederland én in het buitenland. Ontvang tips en aanbiedingen en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de theewereld.

*Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderin de mail.


Niet ontvangen in je inbox? Check je spambox!

You may also like