Gastblog Karlijn Dapper: wat zijn de plukperiodes van thee?

by Karlijn Dapper
Plukperiodes van thee

Het is april en dat betekent dat – in theeland – alle ogen gericht zijn op Darjeeling, India. Na een periode van winterrust waarin de theeplant zich kan herstellen, komt hier aan het begin van de lente, soms al eind februari, de eerste jonge thee van het seizoen vandaan. Deze beroemde first flush met volle aroma’s en smaken gaat voor een hoge prijs over de toonbank. In het tevens Indiase Assam staat juist de tweede pluk bekend om zijn hoge kwaliteit. Hoeveel plukperiodes van thee er zijn en hoe ze heten, verschilt per regio en land. 

De plukperiode van thee heeft grote invloed op kleur, smaak en aroma. De meeste theeregio’s kennen verschillende plukperiodes, die in India en Nepal beter bekend staan als flushes. Landen zoals China, Japan en Zuid-Korea duiden hun plukperiodes met andere termen. Bovendien zijn er ook landen die helemaal geen indeling naar plukseizoen kennen. In Sri Lanka en verschillende Afrikaanse landen bijvoorbeeld wordt het hele jaar door thee geplukt. 

India en Nepal

In India en Nepal staan plukperiodes van thee bekend als flushes. Traditiegetrouw krijgt vooral de first flush uit Darjeeling, vergelijkbaar met het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, veel aandacht. Deze staat bekend om een fris en bloemig aroma en de zachtzoete smaak van muskadel. Darjeeling kent drie grote flushes. De first flush vindt plaats van half maart tot mei, de second flush van juni tot half augustus en de third flush, beter bekend als autumnals, van oktober tot november. Daarnaast zijn er nog twee minder bekende flushes. De in-between flush, een extra pluk tussen de eerste en tweede pluk en de monsoon flush in de maand september. 

Welke pluk de hoogste kwaliteit heeft, verschilt per regio. De first flush is dus niet altijd de hoogste kwaliteit thee. In Assam staat bijvoorbeeld de second flush bekend om zijn hoge kwaliteit. Deze is iets zoeter dan de first flush en heeft de meeste body. De hoge kwaliteit theeën worden vaak los verkocht, terwijl de thee uit de andere plukperiodes vooral terechtkomt in melanges. 

China

In andere landen kennen ze ook een indeling van plukseizoenen. Zo maakt China een grove indeling in theeën geplukt voor en na Qing Ming (Tomb Sweeping Day). Het Qing Ming Festival is een traditioneel Chinees festival dat jaarlijks plaatsvindt rond 5 april; de exacte dag is afhankelijk van de Chinese maankalender. Tijdens Qing Ming bezoeken Chinese families de graven van hun voorouders om de graven schoon te maken, tot hun voorouders te bidden en rituele offers te brengen. Thee geplukt voor Qing Ming wordt ook pre-Qing Ming genoemd. Deze eerste pluk thee krijgt doorgaans een hogere prijs.

Japan

In Japan wordt de pluk ingedeeld in vier seizoenen. Shincha is de eerste pluk van het jaar en vindt plaats van eind april tot mei. Nibancha is de tweede pluk van juni tot eind juli. Vervolgens vindt in augustus de pluk Sanbancha plaats. De laatste pluk Yonbancha is in september/oktober. 

Zuid-Korea

Ook Zuid-Korea kent vier plukseizoenen. De eerste pluk Ujion valt voor de lenteregen, meestal vóór 20 april. Het tweede plukseizoen Sejak vindt, afhankelijk van de maankalender,  plaats voor 5 of 6 mei, Jungjak rond 20 mei en de vierde pluk Daejak in de zomermaanden juni, juli en augustus.

Klimaatverandering

De plukperiodes zijn gebaseerd op het weer en kunnen afwijken, zeker nu klimaatverandering steeds meer zijn tol eist. Zo komt het tegenwoordig voor dat de eerste pluk in Darjeeling al in februari start of dat een second flush eerder eindigt vanwege hevige regenval. Ook in andere delen van de wereld zien we een verschuiving van het begin en einde van seizoenen.

Theeroutes

 

 

Benieuwd naar meer informatie over thee of over bijzondere theeregio’s? Koop het boek Theeroutes.