Ten zuiden van de wolken – het andere China

by Deirdre Deprettere

Ten zuiden van de wolken – het andere China

Ten zuiden van de wolken stuur ik je mijn gedachten. Ten zuiden van de wolken laat ik het je zien.

Het is mijn vierde keer in China, mijn tweede keer in Yunnan. Er is geen beginnen aan. China is zo groot, zo afwisselend en er gebeurt zoveel dat iedere reis opnieuw mijn eerste keer lijkt.

Wie kent niet de beelden van het moderne China? Werelds’ oudste beschaving moderniseert in een duizelingwekkend tempo. Maar China is zoveel meer. Achter het snelle en vooruitsnellende, luidruchtige gezicht van modern China vind je kleine en grote verrassingen en laat zij zich zien in alle stilte.

China is meer dan de big three (Shanghai, Hong Kong en Beijing). Ja, ik hou van Beijing, maar het is het weidse platteland waar ik wil zijn om het ware hart van China te ontdekken. China’s natuur, bergen, wouden, rijstvelden, bamboebossen, rivieren en ravijnen. Reizen buiten de gebaande paden is niet eenvoudig. Maar anders dan in het industriële China laat de lokale bevolking je niet alleen. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Het landelijke China betovert me. Het vraagt om een beetje tijd, een beetje moed en een open mind. Dus trek je wandelschoenen aan, reis mee naar één van de meest fascinerende regio’s van China en laat me je het verhaal vertellen van Yunnan: ten zuiden van de wolken.

P1010574

Deze maand reisde ik voor de Yunnan Tea Tour 2015 met een groep van 9 af naar Yunnan, op zoek naar de geboorteplaats van thee. Jessica, Karlijn, Danny, Anja, Linde, Jasmijn, Richard, Cindy en ik. Ik was hier ook in januari en vandaag doe ik een poging de schoonheid en magie van deze betoverende plek aan je te laten zien.

Yunnan is het andere China. Het China waar je nauwelijks over leest in de gidsen of kranten, die waar je niet over hoort van reizende vrienden. Het is de plaats waar je per toeval of juist met een heel specifieke reden terecht komt. De plek van sprankelende blauwe luchten, diep rode aarde en donkergroene tropische wouden. De plek waar zelfs de lucht tegen je praat. En waar de cultuur van de grootste groep Chinezen in het land – de Han – plaats maakt voor de tradities en gebruiken van wel 26 etnische minderheden die Yunnan hun thuis noemen.

P1010860

P1020410

Dit was ooit een oord van ballingschap voor uit de gratie gevallen ambtenaren en militairen. Hier werden zij naartoe verbannen. Het was bedoeld als straf. Ze moeten ongetwijfeld verrast geweest zijn toen ze ontdekten naar welk paradijs ze waren verbannen. En ergens doet Yunnan nog steeds niet helemaal mee. De meest diverse en afgelegen provincie van China werd pas in 1985 opengesteld voor buitenlanders.

Het geeft je een uitzonderlijke blik in China’s mix van mensen. Yunnan biedt een overweldigende variëteit aan mensen en culturen door de hele provincie heen, wat zich openbaart via de kleding, het eten, de festivals, de taal en de levensovertuiging. Het zijn deze verschillen die Yunnan zo veel rijker maken. Reizend door Yunnan krijg je de kans binnen korte tijd heel veel kleurrijke culturen te ontmoeten. De Tibetanen, de Hani, de Bai, die al duizenden jaren een florerende, op rijst gebaseerde, economie voeren; de Dai, een tak van de Thai bevolking in Thailand en Laos; de Miao en vele anderen die hun eigen unieke cultuur, religie, keuken en traditionele gebruiken bewaren.

P1010450

Maar Yunnan is meer.

Uitstrekkend van de zuidkant van het Tibetaanse plateau in het noorden tot aan Laos en Myanmar in het zuiden, heeft Yunnan zowel hoge besneeuwde bergtoppen als tropische regenwouden op een oppervlakte zo klein dat je in twee dagen van het ene extreem naar het andere kunt rijden. Dichte jungle die doorkruist wordt door de Mekong River, felgroene rijstterrassen zacht aangeraakt door zwoele zonnestralen en hemelhoge besneeuwde bergen. De grote rivieren van Azië, zoals de Lancang (of Mekong) stromen alle door Yunnan en de afgelegen bergen en velden geven de bevolking een weelde aan paddenstoelen, bamboe, truffels en andere lekkernijen. Ieder jaar reizen tientallen (internationale) biologen af naar Yunnan om de duizenden lokale bekende en onbekende planten, dieren en insectensoorten te bestuderen.

P1000923

P1020397

Hoe overweldigend de natuur ook kan zijn, het zijn de mensen, de gezichten en de persoonlijke ontmoetingen die je bij blijven tot lang nadat je bent vertrokken en die misschien zelfs wel hebben veranderd hoe je denkt.

P1020376

Het maakt niet uit wie je bent of wat je zoekt. Het is de magie van Yunnan.

Yunnan’s hoofdstad, Kunming, is niet zo maar weer een andere Chinese stad. Ja, Kunming kent net als elders enorme winkelcentra, gigantische appartementencomplexen en de bekende taxichauffeurs die als idioten rijden. Kunming is echter een prettige ontspannen stad. Met het centraal gelegen Green Park, de bomen die het hele jaar door in bloei staan en met het gelijkmatige klimaat is zij één van China’s meest relaxte en leefbare steden. Natuurlijk zijn ook hier veel oude buurten afgebroken en groeit het aantal auto’s op de weg onverbiddelijk. Toch ademt Kunming rust uit met de serene tempels, de grote parken, de altijd aanwezige joggers rondom Green Lake Park en de ontspannen uitgaanswijk bij de Universiteit.

P1020637

Ons hotel kijkt uit over Green Lake. Vroeg in de ochtend, als iedereen nog slaapt, glij ik uit bed. Beneden in de hal ontmoet ik Jessica en samen lopen we naar het park achter het meer. Het is één van de gezichten van China waar ik zo van hou. Hier ontwaakt het duizenden jaren oude Keizerrijk. Hier zetten voornamelijk oude dames en heren hun traditionele ochtendritueel voort. Ze trekken zich niets aan van de voortrazende tijd, de schreeuwende reclame, de steeds hoger reikende gebouwen en de jonge smartphone generatie.

Dit is de plek om het China van vervlogen tijden te ontdekken, gezichten te bekijken, tai chi te beoefenen, ondefinieerbare dansen uit te voeren of gewoon wat te slenteren. Of in een van de theehuizen rondom het meer te zitten en te genieten van de zachte tonen van de muziek en de zon die weerkaatst op het oppervlak van het meer.

P1020657

Eten in Yunnan is al net zo’n kleurrijk avontuur. Kunming is een verzamelplaats van al Yunnan’s vele lokale specialiteiten. Het bekendste gerecht is guòqiáo mixiàn of across-the-bridge-noodles.

Het verhaal gaat dat een geleerde man besloot zich terug te trekken op een geïsoleerd eiland om te studeren. Zijn vrouw werd creatief met de warme maaltijd die ze hem iedere dag bracht na de brug overgestoken te zijn naar ‘zijn’ eiland. Haar variaties op de standaardsoep werden populair en kregen de naam across-the-bridge-noodles.

P1010485

Wees voorbereid op een enorme kom flink hete soep waar een laagje olie op drijft, die geserveerd wordt met bijgerechtjes van varkensvlees, kip of vis, groenten, ei en een kommetje rijstnoedels. Doe de bijgerechtjes één voor één in de stomend hete soep zodat ze kunnen garen, pak je eetstokjes erbij en…..voilà!

Ik heb een glimp opgevangen van Yunnan. Om een dieper begrip van Yunnan te krijgen en meer inzicht in de oneindige ontdekkingen die op me wachten zal ik vaker moeten terugkeren.

Het zuiden van Yunnan, daar waar de provincie grenst aan Laos en Myanmar, heet Xishuangbanna. Dit is onze uiteindelijke bestemming. De geboorteplaats van de thee. De herkomst van mijn favoriete drank. We verlaten Kunming en vertrekken, per vliegtuig, richting Xishuangbanna. Ik ben opgewonden want ik weet wat er gaat komen. De belofte aan geurende wouden, kwebbelende vogels, strakke blauwe hemels, een hart dat langzamer gaat kloppen, gedachten die vertragen en blijven hangen, zoals de sprookjesachtige gloed van zonnestralen boven een ontwakend rijstveld. En boven alles: de eeuwenoude theebomen en de verhalen die ze ons vertellen.

P1010555

P1010687

De plek van afgelegen oude stadjes en dorpen, trotse bergen en prachtige landschappen. Daar waar de etnische culturen je verblinden met hun kleurrijke bestaan. Daar waar je wordt aangestoken, geraakt en betoverd. Daar waar je stilletjes tegen jezelf zegt dat je nooit meer weg zult gaan. Xishuangbanna is het land van inspiratie en – god behoede me – van de spiegel die me vraagt: waar ga je heen?

Wordt vervolgd…

Dag!

– Deirdre

Schrijf je in voor mijn blog


Ontdek leuke theeplekken in Nederland én in het buitenland. Ontvang tips en aanbiedingen en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de theewereld.

*Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderin de mail.


Niet ontvangen in je inbox? Check je spambox!

You may also like