Thee met een nasmaak

by Deirdre Deprettere

Verbijsterd staar ik naar de bruine waas op de foto die ik binnenkrijg op mijn telefoon. De jonge theeboer met wie ik volgende week een afspraak heb in de bergen op de Thais-Birmese grens, bericht dat hij en zijn vrouw noodgedwongen de productie hebben stilgelegd en wegtrekken uit het gebied om de extreme luchtvervuiling van dit seizoen te ontvluchten. Ze beloven op tijd terug te zijn om mij te ontvangen, maar “als het zo blijft, kun je geen foto’s maken”, waarschuwt hij.

Een paar dagen later vertrek ik gewapend met een mondmasker richting het noorden van Thailand.

Klimaatverandering is een internationaal erkend probleem. Door zijn afhankelijkheid van stabiele temperaturen en constante regenpatronen is de theesector erg kwetsbaar. De theeplant Camellia sinensis is zeer gevoelig voor veranderingen in de omgeving. Deze gevoeligheid is direct ook één van de aantrekkelijke kanten van thee: specifieke gebieden en groeiomstandigheden resulteren in karakteristieke smaakeigenschappen. Klimaatverandering beïnvloedt niet alleen de opbrengst, maar ook het smaakprofiel van de thee.

 

“Het is mogelijk dat er in de toekomst niet genoeg thee
meer zal zijn om aan de vraag te voldoen”

 

Neem darjeeling. De grootste zorg van theeboeren is de stijgende temperatuur. De beroemde darjeelingsmaak is namelijk verbonden aan de koele lucht, die blijft hangen tussen de pieken van de Himalayas. Omdat die lucht warmer wordt, wisselen periodes van extreme droogte zich af met heftige regenval. Dit heeft effect op hoe de theeplant zich ontwikkelt en dat vormt een grote bedreiging voor de unieke smaakeigenschappen van darjeelingthee. Het Tocklai Tea Research Institute in Assam, India werkt daarom aan de ontwikkeling van nieuwe theeklonen, die beter bestand zijn tegen de stress van het veranderende klimaat.

Het is mogelijk dat er in de toekomst niet genoeg thee meer zal zijn om aan de vraag te voldoen, want klimaatverandering heeft ook effect op de kwantiteit van thee die de boeren kunnen verbouwen. In China, India en Kenia wordt de thee-opbrengst al beïnvloed door veranderingen in neerslag, stijgende temperaturen, insectenplagen en het verschuiven van de seizoenstijden.

Hier in Thailand is één van de grote boosdoeners slash-and-burn agriculture, oftewel brandlandbouw. Landbouwvelden in brand steken is voor Thaise boeren de snelste en goedkoopste manier om gewassen te kunnen planten in het nieuwe seizoen.

De theeproducerende bergstammen in Noord-Thailand doen dit al een jaar of vijftig niet meer: toen ze stopten met de opiumproductie stopten ze ook met deze methode. De moderne slash-and-burn technieken van rijst en maisvelden zijn een aanzienlijke bron van gevaarlijke luchtvervuiling.

En dat is te zien als ik aankom. De lucht is dik en vuil.

’s Nachts klaart het enigszins op en als ik wakker word, spring ik een gat in de lucht. De lucht is zichtbaar! De theeboeren kunnen weer ademhalen. De theebomen ook. Nu geen tijd voor wereldproblemen. Ik gris mijn camera van tafel en loop het bos in. Tijd voor foto’s.

 

 

Schrijf je in voor mijn blog


Ontdek leuke theeplekken in Nederland én in het buitenland. Ontvang tips en aanbiedingen en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de theewereld.

*Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderin de mail.


Niet ontvangen in je inbox? Check je spambox!

You may also like