Op de thee bij Monsoon Tea – Forest friendly thee

by Deirdre Deprettere

Florerende thee

Fotografie: William Persson

Thee telen met aandacht voor het omliggende ecosysteem is niet nieuw. In Noord-Thailand, Laos, Vietnam en Yunnan, China houden telers zich al geruime tijd bezig met forest friendly tea. Wel nieuw is het concept om bewust geld te verdienen door deze bossen te behouden of terug te planten. Ik spreek erover met de Zweedse theepionier Kenneth Rimdahl van Monsoon Tea.

Voordat de Chinezen het briljante idee hadden om met theebladeren thee te zetten, groeide  thee volledig wild in het bos en slechts in één gebied op de wereld: in de bergketen tussen de Indiase provincie Assam en het Chinese Yunnan, die dwars door Myanmar, Thailand, Laos en Vietnam loopt. In dit gebied gebruikten mensen thee voor andere doeleinden. Als kruidenmedicijn of als snack, die in Thailand miang wordt genoemd, gemaakt van gefermenteerde theebladeren. De Zweedse Kenneth Rimdahl kwam tijdens zijn reizen in aanraking met wilde thee en miang. Onder de indruk van de opmerkelijke smaak en de duurzame manier waarop miang wordt geteeld, besloot hij in 2013 theemerk Monsoon Tea op te richten.

Monsoon Tea vormt inmiddels het hart van de duurzame theegemeenschap van Noord-Thailand met als missie het behoud van de wilde theebomen en verbeteren van de biodiversiteit. De zaken gaan goed. Monsoon Tea opende na locaties in Chiang Mai recent twee nieuwe theehuizen in Bangkok. Kenneth lanceert ook theelabel Fhaang Tea, een geüpgrade versie van Monsoon Tea. Michelinster-restaurant Saawaan zal de nieuwe lijn gebruiken voor hun thee-en foodpairing.

Wolf versus hond

Tegenwoordig wordt thee geteeld op prachtige, efficiënte theeplantages. Hier kan snel grote hoeveelheden thee worden geplukt, soms zelfs machinaal. Deze moderne plantages zijn essentieel, om alle theedrinkers in de wereld te voorzien van hun dagelijkse kop. Kenneth: “Deze thee komt van de struik Camellia sinensis sinensis. Het is een gedomesticeerde versie van de wilde plant, die Camellia sinensis assamica heet. Het is net als wolf versus hond. Het probleem is dat de gedomesticeerde theeplant een vrij zwakke plant is. Je moet hem helpen met water, (kunst)mest en pesticiden, biologisch of niet-biologisch. De originele theebomen, die al duizenden jaren in de bergen groeien, zijn juist sterk. Ze hebben geen hulp nodig om te groeien.”

Wel hebben ze hulp nodig om te blijven bestaan. De (wilde) theeplant is op zijn gezondst als hij wordt omringd door een grote verscheidenheid aan bomen, planten, insecten en dieren. Dit maakt de wortelsystemen dikker, waardoor theeplanten minder vatbaar zijn voor uitdroging, verlies van voeding of ongedierte. Veel theeproducenten kappen het bos rondom de theebomen. Vanuit de lucht zie je dan wat losse stippen op een kale berg.

Dit was ook het geval bij de plantage van de Chinese producent Yang Cha nabij het afgelegen dorp Doi Wawee in Chiang Rai. Kenneth: “Een tijd geleden hebben we Yang Cha overtuigd om de berg te herbossen. Toen dit jaar de regen uitbleef, zagen veel Chinese collega’s, die grote stukken bos hadden gekapt voor de theeteelt, hun theeplanten er bijna aan onderdoor gaan. De forest friendly thee van Yang Cha floreerde juist.” Yang Cha’s theeproducerende vrienden gingen overstag. ”Tot nu toe hebben we zesduizend bomen van vijftig soorten in dit gebied geplant.”

Waarde in het bos

Dit theeverdienmodel biedt alleen maar voordelen: er is vraag naar, het helpt de boeren aan een beter inkomen en versterkt de bossen. Kenneth is afgelopen jaar als consultant uitgenodigd bij diverse theeplantages, zoals Forest Hill Tea in de theeregio Sabaragamuwa, Sri Lanka. Op deze voormalig Britse theeplantage vind je geen oorspronkelijke wilde theebomen, maar heeft de jungle de meer dan honderd jaar oude theebomen volledig opgeslokt. Kenneth: “Forest Hill Tea is jong, maar produceert bijzonder mooie theeën. Ik heb ze dit keer geholpen met een stukje marketing en promotie en de eerste orders over de grenzen verzekerd.”

Monsoon Tea heeft nu een logo ontwikkeld en werkt aan een certificering, die thee langs de forest friendly lat legt. Zo hoopt Kenneth de initiatieven van theeproducenten, die bossen beschermen of van boeren die alles doen om de biodiversiteit te vergroten, te belonen.

Op de meeste plaatsen in de wereld heeft bos alleen financiële waarde als het gekapt kan worden, voor hout of om gewassen te verbouwen. Kenneth: “We willen het bos waardevol maken als het nog overeind staat. Thee is daar een goed product voor. Maar wij zijn slechts de mensen die deze thee verkopen en vervolgens weer thee inkopen bij de boer. Hoe meer de boeren verdienen, hoe beter ze het bos zullen beschermen. ”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in KoffieTcacao magazine. Kijk hier voor het artikel.

 

 

Schrijf je in voor mijn blog


Ontdek leuke theeplekken in Nederland én in het buitenland. Ontvang tips en aanbiedingen en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de theewereld.

*Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderin de mail.


Niet ontvangen in je inbox? Check je spambox!

You may also like