Geef hoop

by Deirdre Deprettere

Boven mijn bureau hangt een mooie wereldkaart met daarop twee kleuren prikvlaggetjes, die laten zien waar ik al geweest ben en waar ik nog heen wil gaan. Nieuwe vlaggetjes erbij prikken zal ik voorlopig niet doen. Door het coronavirus gingen én gaan er ook voor mij behoorlijk wat avonturen en opdrachten niet door. Als ik er over nadenk, ben ik in geen tijden zo lang in Nederland geweest.

Een uitzondering ben ik helaas niet. De afgelopen maanden ontving ik talloze berichten vanuit de theewereld. Zo zit Sri Lanka op het moment van schrijven volledig op slot en kunnen Malawi, India, Thailand, China en Georgië hun producten niet versturen. Terwijl de theestruiken alle kanten op groeien, lopen de bestellingen dus overal terug.

En dat terwijl de lente voor ons theeliefhebbers normaliter een periode is van ontdekking, verwachting en hoop. Elk jaar kijken we uit naar de verse lente-oogst, de nieuwe pu’ers, bloemige oolongs en andere favorieten. We plaatsen er foto’s van op social media, delen uitvoerige smaakomschrijvingen en laten trots die op de kop getikte, elegante gaiwan zien. Dit jaar niet.

“De verse lente-oogst is verloren en de mensen
achter ons kopje thee hebben het moeilijk

Want hoewel er in de Indiase theeregio Darjeeling bijvoorbeeld langzaamaan weer geplukt mag worden, ging de belangrijkste oogst van het jaar verloren en hebben de mensen achter ons kopje thee het moeilijk. Natuurlijk heb ik het dan niet direct over kapitaalkrachtige theebedrijven, maar vooral over de plukker in het veld, de gids in het theemuseum, de pottenbakker, de theemeester, de onafhankelijke toegewijde boer en de chai wallah op de hoek van de straat.

Ook die andere belangrijke inkomstenstroom, het theetoerisme, is inmiddels behoorlijk droog. De industrie zoekt onze steun via de wereldwijde #DontCancelPostpone-beweging. Want uitstellen in plaats van annuleren biedt perspectief en geeft hoop. Hoop, die nodig is om straks weer vol energie thee te produceren en ons te verwelkomen in de groene heuvels van Darjeeling, de theehuizen van Taiwan, het theemuseum in Sri Lanka of de fascinerende theedorpen in China.

Laten we ons nog bewuster zijn dat iedere kop thee die wij hier drinken een direct resultaat is van iemands inspanning elders in de wereld. Dus annuleer je (thee)reis niet, maar stel ’m uit. En wacht niet met het bestellen van je favoriete thee, doe het nu. Geef al die mensen achter de kop thee hoop. Ze rekenen op ons.

You may also like