12 dingen die je niet wil vergeten in te pakken

by Deirdre Deprettere

Yes! Je hebt een bestemming uitgekozen en een ticket geboekt. Je moet alleen nog wat kleren in je koffer of rugzak gooien en dan naar het vliegveld!

Wacht even.

In principe zou je op een vliegtuig kunnen stappen met slechts je paspoort, geld en een doktersrecept voor eventuele medicijnen. Je zou alles wat je nodig hebt op de plaats van bestemming kunnen aanschaffen.

Ik raad het je af. Zelfs de meest ervaren reizigers hebben een aantal reisbenodigdheden die steevast meegaan in de (hand)bagage. We hebben allemaal dingen die we liever meenemen in plaats van ernaar op zoek te gaan in het buitenland. Als je regelmatig in een vliegtuig stapt, leer je al snel wat jouw persoonlijke reisbenodigdheden zijn. Hieronder een overzicht van de dingen die ik altijd meeneem. Zijn het dezelfde dingen die jij ook meeneemt?

1. Gezichtsdoekjes

Gezichtsdoekjes zijn een uitkomst voor zoveel verschillende situaties als je onderweg bent. Of je nu een tafel, bestek, je waterfles of jezelf wilt schoonmaken: deze doekjes doen het werk.

2. Bril en/of contactlenzen

Niets kan het ontdekken van een nieuwe omgeving meer verpesten dan niet goed kunnen zien. Talloze voorbeelden heb ik die dit bevestigen. Zo vergat ik mijn bril regelmatig, hét alternatief voor mijn contactlenzen (ook wel een beetje expres omdat ik mezelf écht niet mooi vind met bril☺).

Dramatische fout toen ik terecht kwam in een zandstorm in de woestijn van Marokko, waar contactlenzen niet zo geschikt bleken. Maar zelfs dichtbij huis kan het mis gaan. Tijdens een paar dagen uitwaaien op Ameland kon ik de lange wandelingen op het strand waar ik zo naar had uitgekeken de eerste twee dagen niet maken door de harde wind en dus de zandverstuivingen. Mijn bril lag thuis en met mijn lenzen in was het simpelweg geen optie. Tja, ‘uitwaaien’ zegt het natuurlijk al. Beetje dom.

Een (extra) bril of een setje extra lenzen zijn dus echt geen overbodige luxe. Ook omdat het niet in ieder land eenvoudig is om snel aan een nieuwe bril of lenzen te komen, mocht dat nodig zijn. Zo raakte een van mijn lenzen ooit beschadigd tijdens een backpackreis door India. Tot mijn verbazing bleek India een grote (en succesvolle) producent van lenzen en had ik na een bezoek aan een oogarts binnen enkele dagen nieuwe lenzen. Ik had de tijd, ik kon mijn reis makkelijk aanpassen want ik was alleen op reis. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Dus neem mee die extra bril of lenzen, maar stop voor de zekerheid ook het voorschrift voor je bril/contactlenzen van de opticien bij je papieren.

3. Telefoonoplader en powerbank

Ken je dat? Kom je aan op je bestemming, blijkt je telefoonoplader nog thuis in het stopcontact naast je bed te zitten. Bah. Het goede nieuws is dat je tegenwoordig overal opladers in alle maten en soorten kan kopen. Het slechte nieuws is dat het tijd kost om ernaar te zoeken en de prijs op een vliegveld of winkel binnen bereik vaak hoog is.

Batterijen gaan sneller leeg dan je denkt. Een powerbank is je redding als je geen plek of tijd hebt om je telefoon op te laden overdag!

4. Reisadapter

Hoe vaak ben jij een adapter vergeten? Soms heb je geluk en heeft het hotel of je hostel er een te leen, maar dat is vaker niet het geval dan wel. Investeer is een universele reisadapter of koop een adapter die past bij het land waar je heen reist. Geloof me, je wilt niet beginnen in een nieuw land met zoeken naar de juiste winkel voor een adapter in plaats van een biertje te bestellen op de rooftop bar.

5. Hersluitbare plastic tasjes

Deze handige-voor-alles-redders ontbreken nooit in mijn bagage. Ze zijn handig om allerlei spullen in te bewaren: natte (zwem)kleding, snacks, losse toiletartikelen die open kunnen gaan, je telefoon, vuile was… bedenk het maar.

6. Extra geheugenkaart voor je camera

Daar sta je dan, op de meest idyllische plek ooit. En dan blijkt je geheugenkaart vol te zitten, moet je eerst foto’s gaan verwijderen om nieuwe plaatjes te schieten. Ondertussen is het licht aan het veranderen en ben je alweer te laat voor de foto’s die je wilde maken. Heel vervelend! Neem altijd een extra geheugenkaart mee, zodat je dit niet hoeft mee te maken.

7. Pleisters, ontsmettingsmiddel en tampons

Neem in ieder geval pleisters en een ontsmettingsmiddel mee. Als je onderweg bent, in een vliegtuig, trein of bus zit, aan het wandelen bent in de bergen of op een kameel zit in de woestijn: kleine kans dat je er deze artikelen gaat vinden.

Voor de vrouwelijke reiziger: tampons zijn voor ons de gewoonste zaak van de wereld. Je koopt ze in iedere supermarkt in iedere straat. Het zal je misschien verbazen in hoeveel landen ze helemaal niet zo makkelijk te krijgen zijn. Ik herinner me een heel gênante ochtend toen mijn gastheer in Kathmandu– een theeboer bij wie ik thuis logeerde – zijn medewerker vroeg mij met de auto naar een apotheker te brengen. Ik had tampons nodig. De apotheker had helemaal geen tampons. De volgende apotheker die we bezochten ook niet. En de volgende ook niet. Noch de drogist of supermarkt. Uiteindelijk nam ik genoegen met de wel erg grote lappen maandverband die wél verkrijgbaar waren. Weer een lesje geleerd.

8. Cash

Het is handig om een beetje cash in de lokale valuta op zak te hebben als je aankomt. Al is het maar om de taxi of bus naar je eerste slaapplaats te betalen. Sla het pinnen op het vliegveld van je bestemming bij aankomst over (als die pinautomaat het al doet!) door voldoende cash mee te nemen voor vertrek. Als je naar een land gaat waarvan je geen valuta van tevoren kan bestellen of wisselen, neem dan losse euro’s of dollars mee.

9. Recept voor je medicijnen

Als je medicijnen nodig hebt, zorg dan dat je voldoende voorraad hebt voor de hele periode van je reis. Maar wat als je zonder komt te zitten, omdat je een vlucht gemist hebt of omdat er calamiteiten zijn en je langer wegblijft dan gedacht? Of omdat je bestolen bent en je medicijnen ook (per ongeluk) zijn meegenomen? Het is allemaal mogelijk. Neem daarom een recept van je dokter mee voor het geval dat je in de problemen komt. De kans is klein, maar áls het gebeurt kan dat veel stress opleveren.

10. Sjaal

Een sjaal of sarong is één van de meest praktische items die je kan pakken voor je reizen. Ik zou niet zonder kunnen! Je kunt jezelf ermee warm houden in het vliegtuig of in de avond als de temperatuur afneemt, je kunt hem gebruiken als strandhanddoek mocht je onverwacht een strandje vinden dat te mooi is om aan voorbij te gaan. Je bent voorbereid op culturele of religieuze plaatsen waar je je schouders dient te bedekken en het is het perfecte kussen tijdens een lange tocht. Een grote sjaal is gewoon je beste reismaatje!

11. Herbruikbare waterfles

Met alle informatie die we tegenwoordig krijgen over plastic, hoort een herbruikbare waterfles zeker in je bagage. Weggooi waterflesjes kunnen echt niet meer, dus investeer in een herbruikbare waterfles.

12. Kopieën van documenten

Ik ga nooit op reis zonder kopieën van mijn paspoort en verzekering. Ze staan ook opgeslagen in mijn IPhone, maar daarnaast heb ik losse kopieën bij me. Je zult deze back-up hard nodig hebben als je je telefoon kwijt bent en er gebeurt iets onderweg.

Schrijf je in voor mijn blog


Ontdek leuke theeplekken in Nederland én in het buitenland. Ontvang tips en aanbiedingen en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de theewereld.

*Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderin de mail.


Niet ontvangen in je inbox? Check je spambox!

You may also like