Bezoektip: Ravensteijn Thee in Den Bosch

by Deirdre Deprettere
Ravensteijn Thee

Onlangs werd ik gewezen op een nieuw pareltje: een theewinkel in Den Bosch. Op een frisse lentemorgen bezoek ik, samen met mijn theemaatje Karlijn Dapper, theespeciaalzaak Ravensteijn Thee, gevestigd in een statig monumentaal pand uit 1566 in het centrum van Den Bosch.

Thee met historie

Een middeleeuwse houten vloer achterin de winkel, houten balkenplafond en een keukentje in de oude bedstee: het mooie pand van Ravensteijn Thee ademt historie en boeiende verhalen. Maar het zijn vooral de ambachtelijke, mintgroene kastenwanden, ooit ontworpen voor een bollen- en zadenwinkel in dit pand, die de aandacht trekken. Tegenwoordig zijn ze gevuld met prachtige blikken thee en Chinees, Japans en Westers theeservies, waardoor je watertandend door de winkel loopt. Ravensteijn Thee heeft alles wat het hart van een theeliefhebber sneller doet kloppen: een grote keuze aan kwaliteitstheeën, duurzame chocoladerepen, honing van de lokale imker en een schat aan thee-accessoires en mooie cadeaus. Achterin de winkel staat een gezellige leestafel geflankeerd door twee bankjes met zachte kussens, een ideale plek om een potje thee te drinken en al het moois van deze bijzondere winkel te bewonderen. 

“Bloed, zweet en tranen zitten letterlijk in deze winkel”, vertelt eigenaresse Corine van Wijk aan diezelfde tafel. Corine en haar man Robert Boom kochten dit monumentale pand – met winkel, woonhuis én achterhuis – in 2015, om het vervolgens grondig te renoveren. Alle daken zijn inmiddels hersteld en ook de winkel onderging een grondige restauratie. Na een aantal jaar hard werken, ging afgelopen december de winkel open. 

Thee of appeltaart

Slurpend aan een frisse, bloemige oolong uit Taiwan vraag ik haar waarom ze voor een theewinkel koos. “Het was thee of appeltaart”, lacht Corine. “Twee grote passies. Jarenlang ging ik samen met mijn beste vriendin grand cafés af, op zoek naar de beste thee en appeltaart.” Stiekem ben ik haar dankbaar dat het thee werd. Zoveel theespeciaalzaken op dit niveau heeft Nederland nog niet. En Corine en Robert doen dingen niet half! De winkel is niet alleen met veel zorg en liefde gerenoveerd en ingericht, ook over het assortiment is goed nagedacht. Van een Japanse groene thee of een Indiase darjeeling tot een exclusieve witte thee uit Nepal of China: Ravensteijn heeft het in huis. “Ik wil graag op ontdekkingstocht met mijn klanten”, legt Corine uit. “Voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met pure theeën en gewend zijn aan gearomatiseerde ‘smaakjesthee’, heb ik een aantal instaptheeën. Maar ik wil hen ook uitdagen om een stap verder te gaan en iets nieuws te proberen, zoals een pure witte thee of een pure sencha zonder toevoegingen. Of ik moedig ze aan om de thee thuis net iets anders te bereiden.” Als ik haar vraag wat haar wensen nog zijn, lichten haar ogen op. “Ik ben een theespeciaalzaak en eigenlijk wil ik me nóg meer gaan specialiseren. Maar dan moet ik eerst het juiste publiek weten aan te trekken en vast weten houden. Mensen die al meer met thee bezig zijn en naar een specifieke oolong vragen bijvoorbeeld.”  

Ravensteijn Thee

Ontdekkingstocht door de kast

Voor de toekomst ziet Corine een groeiend thema East meets West voor zich. Ze wil mensen kennis laten maken met de smaken van mooie Oosterse theeën en zetmethodes.  Ze draait zich om en wijst naar de planken vol accessoires en pakt een Japanse matchakom. “Sommige stukken”, lacht Corine, daar ben ik een beetje verliefd op. Dan hoop ik dat iemand zo’n stuk koopt die dat gevoel ook heeft.” 

Maar niet elke klant is al zo ver. “Ik snap dat het voor veel mensen, zeker voor gezinnen, misschien niet haalbaar is om thuis aan de slag te gaan met Chinees of Japans zetgerei, zoals yixing potjes en gaiwans. Maar ik kan ze in ieder geval helpen aan een geschikte theepot met een ruime zeef die de losse theeblaadjes de ruimte geeft.” Ook wil ze basiskennis meegeven met praktische workshops zoals Hoe zet ik thuis een goede kop thee? “Tegelijkertijd vind ik het ook leuk om workshops te geven met thema’s als China of Japan en met nieuwsgierige mensen juist wel aan de gang te gaan met yixing potjes en gaiwans. Gewoon lekker knoeien met thee.” Op de planning staan ook tea & foodpairing-avonden. Al haar ideeën zullen straks, na de renovatie van het achterhuis, uitgevoerd kunnen worden in een mooie praktijkruimte. Karlijn en ik kijken er nu al naar uit.

Waar

Bezoek: Ravensteijn Thee in het centrum van Den Bosch.
Adres: Hinthamerstraat 160 5211 MW ‘s-Hertogenbosch
Website: ravensteijnthee.nl
Instagram: @ravensteijnthee

You may also like