Thee- en chocoladepairing met thee-expert Mariëlla Erkens

by Deirdre Deprettere
thee en chocolade

Thee en chocolade kunnen een match made in heaven zijn. Ik sprak thee-expert en schrijfster van het boek Thee, de nuchtere neef van wijn, Mariëlla Erkens en vroeg haar om een mooie thee- en chocoladepairing. Lees haar proefnotities onderaan deze blog. De frisse en fruitige smaken dansen over je tong, met een pure Tanzania reep waarin oolong thee is verwerkt en twee bijzondere theeën. 

Thee en chocolade kunnen heel goed samengaan. Naast een persoonlijke smaak en voorkeur, zijn er een paar richtlijnen voor het goed combineren van de twee. Over het algemeen geldt: suiker onderdrukt bittere smaken. Dus hoe zoeter de chocolade, hoe meer die de bittere smaak van de thee zal dempen. Chocolade kan thee met meer bittere smaken, zoals een volle Assam of een Japanse groene thee, zoeter en zachter maken. Heb je een thee met een subtielere smaak kijk dan uit met een te zoete chocolade. Dan blijft er niet veel smaak in de thee over.   

Voor een goede chocolade kun je het beste naar een speciaalzaak gaan. Schrik niet van de prijzen. Die lijken hoog, maar ambachtelijke chocolademakers nemen meer tijd voor de productie, werken nauw samen met de boeren en betalen die beter. De reep is daarom een stuk duurder dan die in de supermarkt. Daar krijg je meer smaak voor terug. Je moet dan wel weten hoe je chocolade het beste proeft. 

Chocolade proeven als een professional:

  • Breek een klein stukje van de chocolade af
  • Ruik eraan
  • Leg het in je mond en laat smelten
  • Laat de chocola door je mond rollen, sabbel erop en adem in (dit versterkt de waarneming)
  • Wees bewust van wat je proeft
  • Laat de chocola helemaal smelten 
  • Neem pas een volgend stukje als de smaak helemaal is verdwenen

De chocolade proeven met thee?

  • Herhaal bovenstaande stappen, maar proef nu de chocolade samen met de thee.
  • Wat doen de smaken met elkaar?

Thee en chocolade-pairing met Mariëlla Erkens

“Ik heb voor deze pairing gekozen voor het chocolademerk Fossa. Het bean-to-bar merk uit Singapore produceert ambachtelijke chocolade die de unieke smaken en nuances van de gebruikte cacaobonen tevoorschijn brengen. Bovendien combineren ze op ultieme wijze thee en chocolade: door thee in de chocolade te verwerken. Zo vind je in hun pure reep met cacao uit Tanzania een Chinese dancong oolong terug.”  

Chocolade

Merk: Fossa Chocolate
Reep: Honey Orchid Dancong Oolong, Tanzania 50.8%
Proefnotitie: “Deze bijzondere chocolade met hoge kwaliteit Chinese thee dancong oolong erin verwerkt, is fris en fruitig, met een lange nasmaak die doet denken aan guave.”

Thee

“Ik heb deze chocola geproefd met diverse theeën, waarvan de volgende twee mij het best bevielen. Zowel de theeën als chocolade zijn te bestellen bij Ravensteijn Thee in Den Bosch.”

Thee 1
Bai Mu Dan – (White Peony) witte thee, Fuding China
Proefnotitie: “De thee is rond, zoet, licht bloemig, fruitig, met tonen van vanille, perzik en hooi. De thee en chocola versterken elkaars fruitige frisheid. De nasmaak van beiden is fris, fruitig en houdt lang aan.”

Thee 2
Shan Lin Xi Qing Shin
– Oolong, Nantou, Taiwan
Proefnotitie: “De thee is fris, zoet, zeer bloemig, fruitig, met tonen van lelies en peer. De thee wordt romiger en voller, versterkt de guave-tonen in de chocola en voegt er bloemigheid aan toe. De nasmaak is lang, bevat thee en chocola, is bloemig, fruitig en romig.”

Wie eenmaal begint met aandachtig proeven zal een wereld aan smaken ontdekken. Zelf proeven? Je vindt de gekozen chocolade en thee op www.ravensteijnthee.nl.


Voormalig chef Mariëlla Erkens verdiept zich al sinds 2010 in het combineren van thee en voedsel. Ze is gecertificeerd theesommelier en auteur van een boek over tea and foodpairing: Thee, de nuchtere neef van wijn. Zie ook haar website: www.theesommelier.me


You may also like