Vier redenen om minstens één keer alleen te reizen

by Deirdre Deprettere

“Helemaal alleen???”

“Is dat niet saai en eenzaam?”

“Ben je dan niet bang?”

Dit zijn typische reacties die ik krijg als ik vertel dat ik, naast de groepsreizen die ik organiseer of de trips die ik met familie maak, veel alleen reis. Ik begrijp heel goed dat in je eentje onderweg zijn beangstigend kan zijn.

Alleen op reis gaan is toch ook één van de mooiste cadeaus die je jezelf kan geven. Alleen reizen kan bevrijdend zijn en je heel veel lessen bieden die je op school nooit gekregen hebt. Door het ontmoeten van nieuwe mensen, het ontdekken van andere culturen en het aangaan van nieuwe ervaringen, wordt je reiservaring een manier om meer over de wereld én jezelf te leren.

Voor sommige mensen is het idee om alleen het avontuur aan te gaan ondenkbaar, maar ik hoop dat ik je kan overtuigen dat het absoluut de moeite waard is om tenminste eens in je leven alleen op reis te gaan.

Accepteer je angst, stel jezelf open en geniet van alle kleine dingen die je onderweg tegenkomt. Succes!

1. Jij bepaalt!

Als je alleen op reis bent, kun je helemaal zelf bepalen wat je gaat doen, wanneer en met wie. Je bent niet afhankelijk van plannen of voorkeuren van anderen. Je legt makkelijker contact met mensen omdat je niet gericht bent op je reisgenoot of reisgenoten en lokale mensen leggen andersom ook makkelijker contact met jou.

Het geeft je vrijheid. Vrijheid om je eigen gang te gaan. Vrijheid om ergens te blijven hangen of juist eerder weg te gaan dan gepland. Vrijheid om eens gek te doen en bijvoorbeeld spontaan te besluiten een andere kant op te gaan met iemand die je net ontmoet hebt.

2. Je krijgt de kans wat meer over jezelf te leren

Ik geef toe, alleen op reis zijn is avontuurlijk en uitdagend. Je moet het zelf doen en kunt niet achter een vriend, vriendin of groep aanlopen. Je staat er helemaal alleen voor. Ja, zelfs in de meest lastige of spannende situaties ben je op jezelf aangewezen.

Maar hey! Dat zijn de momenten dat je leert hoe capabel je bent, hoe groot je oplossend vermogen is, hoe vindingrijk je eigenlijk wel niet bent. Dat zijn de momenten dat je jezelf tegen komt en leert kennen. En wie wil je nu liever leren kennen dan jezelf?

Dus laat thuis even thuis en doe nieuwe ervaringen op. Winst!

Je hoeft niet meteen enge insecten te eten of angstaanjagende sporten te doen om jezelf uit te dagen. Of je nu een hippe stad in Europa bezoekt, vrijwilligerswerk gaat doen in Nepal of gaat eilandhoppen in Thailand, alleen reizen daagt je uit om nieuwe dingen te proberen en uitdagingen alleen aan te gaan. Je leert meer over je persoonlijke voorkeuren, je sterke en minder sterke kanten.

Extra voordeel: het is ook veel leuker dan thuiszitten met een boekenkast vol zelfhulpboeken. 🙂

3. De beste manier om vrienden te maken

Alleen reizen betekent niet dat je altijd alleen hoeft te zijn. Hier is het goede nieuws: er zijn heel veel mensen zoals jij die alleen onderweg zijn. Je ontmoet ze in hostels of op trendy spots waar je makkelijk in contact komt met andere reizigers die allemaal open staan voor contact. Je zal merken dat locals en andere reizigers je makkelijk aanspreken als je alleen door een stad of over een marktje slentert. In bepaalde culturen word je zelfs zomaar uitgenodigd om mee te eten als een lokaal iemand ziet dat je alleen bent!

Boek eens een groepsuitje voor een ochtend of middag en ontdek wie er nog meer in de buurt op reis zijn met dezelfde interesses als jij.

Hoewel reizen met een vriendin of partner natuurlijk makkelijk en gezellig is, is de kans kleiner dat je andere mensen ontmoet. Je zal minder snel in gesprek raken, advies vragen of aangesproken en zelfs uitgenodigd worden.

4. Uit je comfort zone: alleen reizen geeft je zelfvertrouwen

Ik zal je een geheimpje vertellen.

Steeds als ik alleen op reis ga – en dat is behoorlijk vaak – overvalt een inmiddels bekende paniek me op de eerste avond dat ik op een onbekende plek in bed kruip.

Of ik nu in India, China, Egypte of Kenia ben, die eerste uren alleen in het donker hebben een terugkomende reactie op mij. Ik voel me plots totaal ontredderd en ga allemaal doemscenario’s bedenken. Na al die jaren overkomt me dat nog steeds.

En steeds los ik dat op dezelfde manier op. Ik bel naar huis. En thuis weten ze allang hoe het werkt en mijn man en dochter spreken me bijna routinematig maar liefhebbend toe: “Dit is wat je wilt, je weet hoe het gaat. Morgen word je wakker en ben je niet te remmen. Dan verlies je jezelf in de cultuur en de mensen en horen we een week niets meer van je. “

En inderdaad. Steeds weer word ik de volgende dag stuitend wakker van de adrenaline en nieuwsgierigheid naar mijn nieuwe omgeving.

Al snel vergeet ik de tijd en daarmee soms ook dagenlang het thuisfront. Het is dus heel normaal om momenten van twijfel en eenzaamheid te ervaren en dat geeft helemaal niet. Het gaat vanzelf weer voorbij.

Je bent alleen op reis, je bent op jezelf aangewezen. Je bent in een nieuwe omgeving en cultuur. Je wordt uitgenodigd door lokale inwoners die met je willen praten en je proeft nieuwe gerechten. Je ontmoet andere reizigers en misschien trek je wel een tijdje samen op.

Als je de kansen die voorbijkomen wilt aangrijpen en het land waar je bent wilt leren kennen, dan zal je uit je comfort zone moeten stappen. Of je nu alleen in een restaurant zit of alleen in een vliegtuig stapt of de weg zoekt in een onbekende stad, je bent aangewezen op jezelf en gaandeweg leer je te vertrouwen op jezelf. Je zal ontdekken dat je steeds beter wordt in het nemen van beslissingen.

Je ontdekt je eigen vaardigheden en mogelijkheden waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. Alleen reizen leert je te vertrouwen op jezelf.

Natuurlijk wil het ook wel eens flink tegenzitten.

Misschien heb je veel te veel voor je ticket betaald omdat je nog niet wist waar je goedkope deals kunt vinden. Het geeft niet, want nu weet je het voor de volgende keer. Misschien ben je verdwaald in de stad en vind je niet direct het hotel terug, omdat je was vergeten het adres in de lokale taal op te schrijven. Het geeft niet, want nu weet je het voor de volgende keer. Misschien ben je in de maling genomen door iemand op straat en heb je veel te veel betaald…

Alleen reizen vergroot je zelfvertrouwen en je zelfstandigheid, want je leert van je eigen fouten en ervaringen.

Zorg voor een slaapplek met goede internetverbinding, zodat je tijdens eenzame momenten toch even contact met thuis kan hebben.

Het zijn vooral die moeilijke momenten die ervoor zorgen dat je leert en dat je de successen en gave ervaringen die erop volgen extra intens beleeft. Je leert dat je de hele wereld aankunt en daar zal je de rest van je leven voordeel van hebben :).

Schrijf je in voor mijn blog


Ontdek leuke theeplekken in Nederland én in het buitenland. Ontvang tips en aanbiedingen en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de theewereld.

*Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderin de mail.


Niet ontvangen in je inbox? Check je spambox!

You may also like