Theepreek

by Deirdre Deprettere

Alweer even geleden (helaas) had ik een afspraak met een vriendin in een hippe lunchroom. “Mag ik een kopje thee, alsjeblieft?”, vraag ik als het meisje aan onze kleine, ronde tafel staat. “Verse muntthee of gemberthee?”, antwoordt ze geroutineerd. “Nee, een echte thee graag, een gewone zwarte thee”, antwoord ik zo geduldig mogelijk. Ik wil geen infusie, ook wel ‘kruidenthee’ genoemd in de volksmond. Ik houd van echte thee, Camellia sinensis, zonder poespas of smaakjes, en mét cafeïne. “Ah, een earl grey dus?”, vraagt ze vriendelijk. Ik zucht en tel in stilte tot drie. Mijn vriendin werpt me vanaf de andere kant van de tafel een waarschuwende blik toe, bang dat ik weer ‘mijn verhaal’ afsteek. Dat snap ik natuurlijk wel, maar enige frustratie nestelt zich altijd in het diepste van mijn brein.

De afgelopen jaren heeft de horeca zich vol overgave verdiept in speciaalbier en koffie. Vaak weten medewerkers me inmiddels van alles te vertellen over de herkomst, verwerking of smaakprofielen van diverse koffies. Een enorm positieve ontwikkeling. Hierdoor vraag ik me alleen meer en meer af waarom de interesse in thee bij menige horecazaak zo vaak nog ontbreekt. Earl grey is met de toevoeging van bergamotaroma, of in de biologische varianten bergamotolie, geen ‘gewone’ zwarte thee waaraan niets is toegevoegd. En munt- of gemberthee zijn geen gewone thee, het zijn kruideninfusies. Een ander hardnekkig misverstand betreft de cafeïne in thee. Kruiden bevatten geen cafeïne, maar echte thee wél. En niet alleen zwarte of groene thee. Alle thee bevat cafeïne.

“Earl grey is met de toevoeging van bergamotaroma geen ‘gewone’ zwarte thee’

Met goede hoop sleur ik mijn vriendin mee naar een ander gezellig tentje, dat bekend staat om de lekkere specialty coffee en selectie aan natuurwijnen. Omdat ik aan mijn cafeïne-tax voor de dag zit, leg ik uit dat ik graag een kruidenthee wil. De dame, die onze bestelling komt opnemen, staart me even ietwat onzeker aan en roept dan: “Oh ja natuurlijk dat kan, dan adviseer ik u een groene thee!” Mijn vriendin schopt me onder tafel en kijkt me smekend aan. Ze wil geen preek. Ze heeft wéér gelijk, maar moet ik het dan maar weer laten zitten?

Ondanks het goede nieuws dat steeds meer horecazaken losse, pure theeën serveren, wil ik toch écht meer. Een revolutie, misschien wel! Want hoe mooi zou het zijn als gasten, net als bij wijn, bier of koffie, een keuze aangeboden krijgen op basis van kennis. In gedachten doe ik een oproep aan alle theeleveranciers van Nederland en België. Verenigt u. Doe er wat aan. Train je klanten. Op de barricaden voor thee!

Theeroutes

Benieuwd naar meer informatie over thee en bijzondere theeregio’s? Koop mijn boek Theeroutes.

You may also like