Matcha maken in zes stappen

by Karlijn/ Deirdre
matcha maken

Sinds boeddhistische monniken zo’n duizend jaar geleden thee meebrachten uit China, is het onderdeel van de Japanse cultuur. Door de eeuwen heen ontwikkelde het eilandenrijk zijn eigen theepraktijken en rituelen. Zo werd Japan het land van de groene thee, met bijbehorende ceremonie. Een van de meest bekende groene theesoorten is wat ze in Japan ook wel ‘het groene goud’ noemen: matcha. Het is gemaakt van overschaduwde en gestoomde groene theebladeren, vermalen tot zeer fijn poeder. Matcha maken kan op diverse manieren. Dit is een eenvoudige methode voor thuis.

Benodigdheden

matchakom / chasen (bamboeklopper) / kokend water / matcha van goede kwaliteit 

Matcha maken

Stap 1
Weeg 2 gram matcha af en kook het water.

Stap 2
Spoel de kom en chasen met warm water en droog de kom af.

Stap 3
Doe de matcha in de voorverwarmde kom.

Stap 4
Voeg een scheutje warm water toe en roer met de chasen de thee en het water tot een egaal papje.

Stap 5
Giet nu ongeveer 80 milliliter water op het papje en klop met de chasen tot het geheel romig en schuimig is. Hoe meer schuim, hoe beter!

Stap 6
Geniet en drink de kom in drie slokken leeg, slurp bij de laatste slok zo veel mogelijk schuim op. In Japan waarderen ze slurpers; hoe harder je slurpt, hoe lekkerder je de thee vindt.

Theeroutes

Meer lezen over matcha en de traditionele Japanse ceremonie die erachter schuilt? Geef jezelf het boek Theeroutes cadeau en ga mee op reis naar de mooiste theestreken ter wereld!

You may also like